1. Septembra 2023.

Kina napušta x86 i ARM, okreće se RISC-V tehnologiji

Da Kina napušta x86 i ARM arhitekturu čipova i polako prelazi na RISC-V tehnologiju svedoči i to što je tamo danas formalno osnovan „RISC-V radni komitet“

U okviru Kineskog udruženja za standardizaciju tehnologije elektronske industrije danas je nikao takozvani „RISC-V radni komitet“ koji će raditi na razvoju ove tehnologije u Kini. To izgleda dalje znači da Kina napušta x86 i ARM arhitekturu čipova, te razvija sopstvenu RISC-V industriju.

Novoosnovani komitet pozvao je 26 akademika da učestvuju u radu, a članovi uključuju mnoge kineske tehnološke gigante.

Samo neki od njih su: Huawei Hisilicon, Alibaba Pingtouge, China Mobile, Beijing Open Source Chip Research Institute, Saifang Technology, Tsinghua University, National University of Defense Technology, Ziguang Zhanrui, Longsys, Kirin Software, Feiteng i tako dalje.

Radni komitet je „nacionalna, industrijska, neprofitna društvena grupa koju su dobrovljno formirale relevantne jedinice i organizacije angažovane u industriji RISC-V“, navodi kineski portal MyDrivers.

RISC-V

Svrha odbora ovog komiteta biće da: pruža podršku za razvoj RISC-V industrijskih standarda, procenjuje usklađenosti sa standardima, štiti intelektualnu svojinu, obučava talente, vrši istraživanja i drugo. To ukratko znači da će komitet uopšteno imati ulogu da unapređuje kinesku domaću industriju.

Predsedavajući strateškog komiteta je akademik Ni Guangnan koji je izjavio da budućnost RISC-V arhitekture leži u Kini, kao i da je njenoj poluprovodničkoj industriji ona takođe potrebna. Ovaj standard otvorenog koda je, kako kaže, postao najpopularnija arhitektura čipova u Kini.

RISC-V (gde je V u stvari rimski broj pet) je arhitektura pete generacije za procesore koji se grade na konceptu manjeg skupa instrukcija (ISA), a za razliku od većine drugih ISA standarda, njegov razvoj nije ograničen plaćanjem skupih licenci jer je u pitanju tehnologija otvorenog koda bez naknade.

Ovaj kineski pristup ne začuđava posebno, s obzirom na to da je u pitanju koncept otvorenog koda za koji se ne plaća naknada. To posebno dolazi do izražaja jer je Kina na udaru zapadnih sankcija predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama, koje joj ograničavaju pristup i kupovinu mnogih inostranih proizvoda u ovoj oblasti.

Radni komitet očekivano dobija snažnu podršku kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, kao i drugih državnih institucija, kao što je to slučaj sa 30 godina starim udruženjem u okviru koga je nastao RISC-V komitet.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare