30. Maja 2024.

Kina hoće kraj rata? “Mogli bi da organizuju mirovnu konferenciju”

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da reši ukrajinsku krizu. “Delimo stav (Kine) da se pre svega treba pozabaviti osnovnim uzrocima sukoba i zaštititi pravne interese svih strana, uz naknadne sporazume zasnovane na principu jednake i nedeljive bezbednosti”, rekao je Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

Naglasio je da to ovo podrazumeva poštovanje realnosti na terenu, koja “odražava volju ljudi koji tamo žive”. Rusija je više puta pozivala na razgovore uz preduslov da Kijev i Zapad priznaju njegove teritorijalne dobiti u Ukrajini, ali je Kijev odbio te predloge.

Švajcarska će u junu biti domaćin konferencije o takozvanoj ukrajinskoj ”formuli mira” u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna u centralnoj Švajcarskoj. Ruska ambasada u Švajcarskoj je potvrdila da ”švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju u Burgenstoku”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, ”pregovarački proces bez svrhe”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare