20. Februara 2023.

Kina apeluje na Ameriku: Prekinite da širite dezinformacije o vojnoj pomoći Rusiji

„SAD kontinuirano snabdevaju oružjem Ukrajinu, a ne Kina. SAD nemaju pravo da izdaju naređenja Kini, takođe, nikada nećemo prihvatiti naredbe, pa čak ni pretnje i pritiske SAD na temu rusko-kineskih odnosa. Politika Kine o ukrajinskom pitanju svodi se na jednu frazu – promovisanje primirja i učešće u sprovođenju pregovora“, izjavio je diplomata.
On je naveo da je celokupnoj svetskoj javnosti jasno ko poziva na dijalog zbog mira, a ko doliva ulje na vatru i provocira konfrontacije.

„Pozivamo SAD da ozbiljno preispitaju svoje akcije i postupke, da primenjuju više praktičnih koraka za rešavanje situacije i olakšavanje mirovnih pregovora i da prestanu da prebacuju odgovornost i šire lažne informacije“, dodao je kineski diplomata.

Venbin je podvukao da će Kina i dalje biti na strani dijaloga i mira, kao i da će igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju situacije.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD imaju informacije o tome da Kina razmišlja o smrtonosnoj vojnoj pomoći Rusiji, objašnjavajući da je možda reč i o naoružanju i o municiji. Do sada su, kako on tvrdi, privatne kineske kompanije Rusiji pružale maksimalnu „nesmrtonosnu” pomoć Rusiji.

Peking zahteva detaljnu istragu eksplozija na „Severnim tokovima“
Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine je izjavio da svetska javnost ima pravo da zahteva detaljnu istragu eksplozija na „Severnim tokovima“ s obzirom na njihove ozbiljne posledice.

„Gasovodi ‘Severni tok’ nekada su se nazivali ‘spasilačkim konopcem’ za evropsku energetiku, eksplozije na ‘Severnim tokovima’ su imale ozbiljan negativan uticaj na globalno energetsko tržište i globalnu ekologiju. Neophodno je sprovesti objektivnu, nepristrasnu i profesionalnu istragu”, rekao je diplomata.

Dodao je da neobično ćutanje američkih zvaničnika i medija zbunjujuće.

Teroristički napadi na ruskim gasovodima dogodili su se 26. septembra. Švedska, Danska i Nemačka vode istrage koje još nisu dovele do konkretnih rezultata. Kremlj je saopštio da je havarija akt međunarodnog terorizma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare