4. Septembra 2023.

Kikiriki bajadera

Donosimo Vam recept za desert koji će se svima svidjeti.

SASTOJCI:

  • 250 g šećera
  • 200 ml vode
  • 200 g maslaca
  • 300 g mljevenog neslanog kikirikija
  • 300 g mljevenog keksa
  • 100 g čokolade
  • Za glazuru:
  • 150 g čokolade
  • 4 kašike ulja

PRIPREMA:

U šerpu stavite vodu i šećer pa skuvajte sirup, potrebno je da ključa na tihoj vatri oko pet minuta. Nakon toga, u sirup dodajte maslac i miješajte da se otopi. Zatim sipajte i kikiriki i keks i miješajte da dobijete lijepu smjesu. U jednoj činiji otopite čokoladu za kuvanje i dodajte je jednoj trećini smjese. Ostatak svijetle smjese podijelite na dva dijela. Manji plitki pleh (20×20) obložite streč folijom pa sipajte prvu polovinu svijetle smese. Dobro je utapkajte. Preko nje stavite smjesu sa čokoladom i utapkajte, pa ponovo drugi dio svijetle smjese. Poravnajte i ostavite na hladnom, a za to vrijeme napravite glazuru tako što ćete čokoladu s uljem otopiti na pari i preliti je preko kolača.

* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare