Kijev otkrio kada je doneta odluka za sukob sa Rusijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kijev otkrio kada je doneta odluka za sukob sa Rusijom

Ukrajina je odlučila da se pripremi za sukob sa Rusijom nakon što se predsednik Vladimir Zelenski sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Parizu u decembru 2019. godine, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov za „24 telekanal“.

„Da se ​​nismo pripremali, onda definitivno ne bismo imali ovaj rezultat koji imamo.

Mogu da kažem da je aparat Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu počeo da se priprema za ove procese posle decembra 2019. godine, nakon što je predsednik naše zemlje posetio Pariz, gde je održan prvi i poslednji sastanak sa predsednikom Putinom“, rekao je on.

Putin i Zelenski sastali su se 2019. na samitu u „normandijskom formatu“ u Parizu. Istovremeno, ruski predsednik održao je i bilateralne sastanke – sa Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.Početkom decembra 2022. Angela Merkel je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland.

Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da su ga ove izjave iznenadile, budući da je računao na iskrenu želju evropskih zemalja da učvrste mir i izbegnu vojni sukob u Ukrajini.

Sputnjik.rs

Danas objavljeno

Derventa pod opsadom policije, stigao hrvatski predsjednik Zoran Milanović

M.

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

Ostavite komentar