26. Septembra 2023.

Kijev nema ni za penzije: Velika Britanija šalje dolare

Ukupan iznos finansijske pomoći Londona Kijevu od februara 2022. iznosi 1,6 milijardi dolara

Ukrajina je od Velike Britanije dobila 100 miliona dolara preko povereničkog fonda Svetske banke, a ta sredstva biće iskorišćena za isplatu zaostalih penzija, saopštilo je danas Ministarstvo finansija te zemlje.

Naime, prošlog četvrtka, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izvestio je da je Ukrajina dobila 1,25 milijardi dolara od Sjedinjenih Država i da će ta sredstva biti iskorišćena za nadoknadu troškova državnog budžeta.

“Ukrajina je danas, 25. septembra, dobila 100 miliona dolara od Svetske banke pod garancijom Velike Britanije. Sredstva će se koristiti za delimičnu nadoknadu troškova državnog budžeta Ukrajine za nadoknadu penzija za jul 2023. godine”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Ministarstvo je dodalo da ukupan iznos finansijske pomoći Velike Britanije Ukrajini od februara 2022. iznosi 1,6 milijardi dolara.

Kako je ranije izjavila predsednica Odbora za budžet Vrhovne rade Roksolana Pidlasa, ove godine je “privučeno” 25,3 milijarde dolara spoljne pomoći međunarodnih partnera za finansiranje budžeta Ukrajine, što je iznosilo 49,1 odsto svih prihoda.

Premijer Denis Šmigal rekao je da se “Ukrajina trenutno drži zahvaljujući finansijskoj podršci partnera, kao i kroz grantove i kredite”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare