SASTOJCI:
- 550 g brašna
- 250 g masti
- 1 šolja (od 2 dl) mlijeka
- 2 kašike šećera
- kašičica sode bikarbone
- džem za filovanje po izboru
PRIPREMA:
Sve sastojke, osim džema, stavite u činiju i umijesite glatko tijesto, ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Tijesto dobro izradite i odmah podijelite na šest dijelova. Razvucite svaki dio i podijelite ga na osam dijelova. Filujte džemom po izboru, preklopite oko džema krajeve tijesta i blago pritisnite, pa savijte u oblik kiflice. Stavljajte kiflice na pleh obložen pekpapirom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Vodite računa, kiflice ne smiju da požute, već tek malo da uhvate boju, veoma brzo se ispeku. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom. Napomena: Koristite čvršći džem jer su manje šanse da će da iscuri iz kiflica.
Nezavisne.com