29. Maja 2023.

Kia potvrdila angažman na razvoju novog pikap kamioneta

 Novajlija bi na tržište trebalo da stigne 2025. godine i takođe je najavljeno da će promovisati koncept koji podrazumeva karoseriju pričvršćenu na šasiji.

Služba za održavanje odnosa s javnošću koja funkcioniše u okviru marke Kia je obavestila zainteresovane da je rad na razvoju pomenutog proizvoda na četiri točka započeo još 2020. godine i da će to biti artikl koji će zadovoljiti potrebe populacije kojoj je namenjen. Novajlija bi trebalo da bude sposoban poneti terete čija masa ne prevazilazi jednu tonu, dok bi vučna moć bila na nivou od najviše 3,5 tona.

Novinari iz Australije su od predstavnika distributerske mreže čuli da je projekat razvoja naslovljen oznakom Kia TK. Pikap će biti pogonjen dizelom, a na temelju špijunskih fotografija se da zaključiti da je za bazu preuzet model Mohave, s tim da će tovarni deo biti smešten, logično, iza putničke kabine. Ciljano tržište je baš australijsko, a lokalno predstavništvo Kije je dalo sve od sebe da se ovaj projekat pokrene. Pritisak iz tog centra, usmeren ka rukovodstvu, trajao je duže od pet godina.

Sudeći prema preliminarnim podacima, kamionet Kije će biti promovisan s četvoro vrata, pogonom na sva četiri točka i agregatom s indeksom CRDi. U pitanju je četvorocilindarski turbodizel radne zapremine 2,2 litra i sa 200 konjskih snaga i najviših 440 Nm obrtnog momenta.

Taj pikap kamionet bi na nekim tržištima mogao biti ponuđen i s dvoipolitarskim benzincem i zadnjim pogonom. Buduća top verzija pretpostavlja šestocilindarski motor nove konstrukcije. Taj turbodizel bi odbacivao 277 konjskih snaga i 588 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ako vam parametri zvuče poznato, to je zato što se radi o jedinici iz modela Genesis GV80. Kia s ovim motorom, lagano na dvoboj izaziva najmoćniji Ford Ranger.

Prototip primerci novog pikap kamioneta s oznakama Kije su već na ulicama, dok je projekat razvoja i zvanično potvrđen. Iako je debi u virtuelnom svetu predviđen za 2024. godinu, insajderi su ubeđeni da ga neće biti moguće kupiti pre 2025. godine, barem što se tiče australijskog tržišta, za koje je izvorno i namenjen.

AutoRepublika

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare