3. Juna 2023.

Kia namjerava preoblikovati mobilnost u Evropi

Ova najava se temelji na uspješnoj strategiji “Plan S” s kojom Kia želi postati pružalac održivih rješenja mobilnosti na osnovu tri glavna stuba: “ljudi”, “planet” i “profit”. U okviru ovih stubova Kia želi povećati vrijednost za klijente s pristupom koji je fokusiran na klijente, smanjenje emisija ugljika upotrebom održivih materijala, stvarati prihode i ujedno djelovati kao odgovorna kompanija.

Nakon uspjeha modela EV6 Kia predstavlja novi model EV9 koji postavlja nove standarde i jača posvećenost elektrifikaciji. Sve veća ponuda električnih vozila koje će Kia predstaviti do 2027. je sastavni dio plana da Kia zadrži Evropu kao svoje najvažnije tržište električnih vozila, pri čemu predstavljanje modela EV9 u Evropi dolazi nakon što je Kia u prvom kvartalu ostvarila rekordnu prodaju, od koje čak 34,9 % predstavljaju elektrificirana vozila.

Na svjetskom nivou Kia namjerava do 2030. godine povećati udio prodaje elektrificiranih vozila na 55 % (2,38 miliona vozila) ukupne prodaje i postati vodeći brend električnih vozila.

Ovaj cilj potkrijepljen je planom Kije da u narednih 5 godina uloži 22 milijarde eura, pri čemu će 45 % tog iznosa namijeniti budućim poslovnim područjima (npr. robotika, elektrifikacija i autonomna vožnja).

Kijin položaj u Evropi nikad nije bio tako dobar kao danas. Lani je Kia u Evropi prodala 542.423 vozila, što je za 7,9 % više nego u 2021. Elektrificirana vozila su predstavljala 34,9 % ukupne prodaje. Evropa će i dalje igrati ključnu ulogu na Kijinom putu da postane pružalac rješenja održive mobilnosti, pri čemu ovaj brend planira rast prodaje električnih vozila u Evropi od 28,5 posto u narednih sedam godina.

EV9 napravljen je na posebnoj platformi za električna vozila, zbog čega je opremljen tehnologijama, dizajnom i funkcijama kakve veliki električni SUV još nije imao. SUV koji će biti raspoloživ s mogućnošću autonomne vožnje 3. stepena, funkcijom AutoMode i funkcijom Highway Driving Pilot (isprva samo u Njemačkoj), pokazuje kakva budućnost čeka Evropu. AutoMode je Kijin sistem za pomoć vozaču koji će biti moguće bežično osvježavati. Kia planira da do 2026. uvede funkciju Highway Driving Pilot 2 koja će pod određenim uslovima podržavati vožnju “bez očiju”, s krajnjim ciljem da u skoroj budućnosti omogući potpuno autonomnu vožnju.

Iz Slovačke od 2025. stižu mala i srednje velika električna vozila

Kia namjerava od 2025. godine u svojoj fabrici u Slovačkoj proizvoditi mala i srednje velika električna vozila, jer su ista ključna za prodaju u Evropi.

Povećanju broja električnih vozila doprinosi i neprestano širenje evropske mreže punionica, koja klijentima omogućava pristup do više od pola miliona punjačkih mjesta u 28 zemalja, zahvaljujući Kijinom partnerstvu s kompanijama Ionity i Digital Charging Solutions (DCS). Ionity je lani sa 1.900 punjačkih mjesta dostigao 430 punjačkih parkova. Pored toga trenutno gradi još 56, a do 2025. bi se broj lokacija Ionity trebao povećati na više od 1.000, s ukupno 7.000 punjačkih mjesta. Po drugoj strani mreža DCS u Evropi pruža više od 500.000 punjačkih mjesta i čini najveću evropsku mrežu punionica.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare