30. Aprila 2023.

Kfor: Pitanje ponovnog otvaranja mosta na Ibru da se riješi političkim dijalogom

  • Misija Kfora, predvođena NATO-om, nastavlja da prati lokalni razvoj i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbijedilo bezbjedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu – navodi se u odgovoru Kfora prištinskom listu “Nacionale”.

Dodaje se da Kfor nastavlja da pruža neophodnu bezbjednosnu podršku kako bi diplomatski napori, koje predvodi Evropska unija, mogli da napreduju.

Prethodno je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da nije pravo vrijeme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici pusti u saobraćaj.

Govoreći na “Delfi forumu” u Grčkoj, Lajčak je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu. Naveo je da atmosfera “očigledno nije dobra za to” i da se ”crvene linije moraju poštovati”, prenosi portal “Reporteri”.

Odbornici Skupštine opštine sjevernog dijela Kosovske Mitrovice donijeli su odluku da se pošalje “zahtjev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru”. Inicijativa da se otvori mitrovački glavni most zahtjev je odbornice iz Pokreta Samoopredjeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtjev treba proslijediti kosovskoj policiji, Kforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima.

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, odbornici Srpske liste u Sjevernoj Mitrovici zamijenjeni su Albancima i Bošnjacima, koji su bili sljedeći na listi sa najviše osvojenih glasova.

Između južnog i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postoji nekoliko mostova koji su funkcionalni i saobraćaj se preko njih odvija normalno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare