22. Januara 2023.

Kečap, kalodont i sir u funkciji GPU hlađenja

Kečap, kalodont i sir ne služe samo za kućne potrepštine

U nameri da pronađe najbolji interfejs za provođenje toplote jedan korisnik entuzijasta je na svojoj grafičkoj karti isprobao širok spektar supstanci. Od klasičnih termo podloga do krem sira, kečapa, masti za ojed pa do krompira. Inicijalno je imao nameru da uporedi karakteristike namenski termo podloga, ali je odlučio da proširi spisak kako bi napravio jednu zabavnu studiju o GPU hlađenju koje uključuje određene supstance zasigurno neodgovarajuće u svrhu korišćenja tokom dužeg vremenskog perioda.

Za potrebe testiranja je koristio AMD Radeon R7 240 sa prosekom potrošnje od 30 W. Pratio je i očitavao vrednosti radne temperature tokom petominutnog Furmark benchmark testa. Ovaj vid testiranja svakako ne daje verodostojan uvid u dugotrajne efekte prilikom korišćenja alternativnih supstanci, kao na primer krompira u svrhu hlađenja grafičkog procesora.  Zbog toga, nemojte ovo pokušavati kod kuće.

Nakon testiranja prikazan je grafikon sa očitanim vrednostima i rezultatima. Oni uključuju rezultate 22 supstance koje su se koristile u svrhu toplotnog provodnika, uključujući termalne podloge nekih od najozbiljnijih imena na polju hlađenja procesora: Arctic, EKWB, Thermal Grizzly i drugi.

Čitav arsenal supstanci za “provođenje” toplote

Nakon relativno bezbednih materijala u vidu toplotno-provodljivih podloga, korisnik je prešao na prilično neobične supstance koje nisu ni predviđene za provođenje toplote u svrhu hlađenja grafičkog procesora kao što su: dvostrana bakarna traka, kriške sira, isečeni krompir, kečap, bakarna pasta, čak i Penaten krema za ojed koja se takođe našla na ovoj listi. Entuzijasta dangubić je koristio širok spektar različitih pasti za zube.

Očekivano najgore su prošle supstance koje se mahom koriste za ishranu. Nekoliko njih je vrlo brzo uvelo GPU u stanje “throttlinga” i obaranja radne frekvencije obzirom da je grafički procesor za kratko vreme “udario” u gornji temperaturni limit od 105 stepeni Celzijusa. U tom slučaju su prednjačile tanko sečene kriške sira i krompira.

kecapgpurezultati.jpg

Pomalo neočekivano su loše prošle i određene termo provodne podloge koje su dovele grafičku kartu u situaciju aktiviranja “throttling” mehanizma kao što su: EC360 Blue 0.5mm thermal pad, 0.5mm EKWB pad, Arctic TP2 1mm pad, Arctic TP2 1.5mm pad, Thermal Grizzly Minus 8 1.5mm bakarna traka. Među njima je svakako najlošije rezultate dala dvostrana aluminijumska traka koja je dovela do toga da se sistem na nakon kratkog perioda rada, automatski ugasio. Veoma problematične su bile Penaten krema i bakarna pasta.

Kečap je iznenadio

Ostale aplicirane supstance su bile funkcionalne i za divno čudo nisu uvele GPU u stanje “throttlinga”. To se posebno odnosi na veliki broj različitih Arctic toplotno provodljivih podloga koje su GPU držale u rasponu temperatura od 61-79 stepeni Celzijusa.

Pojedine paste za zube su se držale neočekivano dobro imajući u vidu njihovu primarnu namenu. Malo poznata marka Amasan T12 je bila najbolja sa 63 stepena Celzijusa dok je najgore prošla obična nebrendirana tuba zubne paste koja je završila testiranje sa 90 stepeni Celzijusa. Iznenađenje je bio kečap sa izmerenom vrednošću GPU temperature od 71 stepen Celzijusa.

Namenske termo paste su očekivano pokazale najbolje rezultate, a među njima i naša omiljena i često korišćena Arctic MX-4 koja je Radeon R7 240 zadržala na maksimlanih 49 stepeni, dok je druga Corsair TM30 bila nešto lošija sa zabeleženih 54 stepena na Celzijus skali.

Naravno, sve ovo je služilo zabavi dokonih entuzijasta i svakako nije preporučljivo da se igrate sa ovakvim eksperimentima na skupim i mukom plaćenim grafičkim karticama. Zato sve ovo shvatite pre svga kao razonodu enutzijasta koji imaju vremena i starijih komponenti na pretek.

Izvor: TomsHardware

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare