7. Juna 2023.

Kataklizma: Noć proveli na krovovima, na drveću čekali pomoć 

Satelitski snimci pokazuju velike poplave sa obe strane reke Dnjepar, posebno u niskim oblastima na jugu, na teritoriji koju još uvek kontroliše Rusija.

U nekim zajednicama poplavne vode porasle su toliko visoko da su ljudi bili primorani da provedu noć na svojim krovovima i sedeći na drveću, čekajući da budu spaseni, navodi Bi-Bi-Si.

U Hersonu, jedinom većem gradu pogođenom katastrofom, poplave su jednako akutne, a naselja blizu reke sada su praktično pod vodom. Spasilačke operacije se nastavljaju, usporene čestim granatiranjem sa ruskih položaja sa druge strane reke.

Okolnosti koje su dovele do urušavanja brane i dalje su predmet kontroverzi, ali sigurno nije slučajno što se to dogodilo samo dan nakon što je izgledalo da je ukrajinski dugo očekivani kontranapad počeo.

Sa čisto vojne tačke gledišta, postoji neka vrsta brutalne logike u onome što se juče dogodilo. Plašeći se ukrajinskih napada na bilo kojoj tački duž fronta od skoro 1.000 kilometara, izgleda da su ruski komandanti odlučili da uklone jedini održivi prelaz preko Dnjepra južno od grada Zaporožja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare