21. Septembra 2023.

Kašičica meda pred spavanje može riješiti probleme sa nesanicom

Bogat vitaminima, mineralima, aminokiselinama i antioksidansima, med je u narodu poznat kao univerzalni preparat koji leči i prehladu i stomačne probleme, pa i virusne infekcije. Sada su naučnici otkrili još jedno blagotvorno dejstvo meda: samo jedna kašičica pred spavanje može značajno poboljšati kvalitet sna.

Zahvaljujući višedecenijskim istraživanjima, naučnici su ustanovili da ovaj pčelinji proizvod izvrsnog ukusa nije samo zdrava zamena za slatkiše, već da on poseduje i antibakterijska, fungicidna i svojstva za stimulaciju imunog sistema. Ali, to nije sve: istraživači su u poslednjoj naučnoj studiji otkrili da med ima veoma pozitivan učinak i na san, odnosno njegov kvalitet.

Eksperiment potvrdio da med poboljšava kvalitet sna

Kako bi potvrdili (ili opovrgli) svoje pretpostavke, španski naučnici su okupili grupu od 700 dobrovoljaca uzrasta od 40 do 55 godina koji su se žalili da imaju nepravilan san: teško zaspu ili se tokom noći nekoliko puta bude bez ikakvog razloga. Svakome od njih oni su “prepisali terapiju” medom, prema kojoj su u periodu od tri meseca svako veče pred spavanje učesnici jeli kašičicu meda sa malo tople vode.

Nakon eksperimentalnog perioda, naučnici su ispitali učesnike i ustanovili da se kod 650 ispitanika kvalitet sna značajno poboljšao: brže su tonuli u san nakon odlaska u krevet, manje su se budili tokom noći, a ujutru su ustajali sa više energije i vedriji. Preostalih 50 ispitanika se još na samom početku eksperimenta predomislilo zbog bojazni da će se med negativno odraziti na njihovu liniju, te njihovi odgovori nisu uzeti u obzir.

Med “čisti” krvnu sliku i poboljšava metabolizam

Naviku buđenja tokom noći, autori istraživanja su objasnili time da je mozgu potreban glikogen – polisaharid koji stimuliše nadbubrežnu žlezdu da luči adrenalin i kortizol, a ukoliko u organizmu postoji njegov deficit, javlja se nemir, usled čega se organizam budi. Upravo je med izvor glikogena, a njegovom konzumacijom pred spavanje se nivo ovog polisaharida niveliše, čime se reguliše i miran san.

Takođe, med je i odličan za regulaciju triglicerida – masnoća koje se nalaze u krvi i koje su jedan od osnovnih izvora energije. Veliki nivo triglicerida u krvi dovodi do stanja pojačane uzbuđenosti, ali i srčanih oboljenja, pa se med preporučuje i kao prirodna terapija protiv za kardio-vaskularne pacijente  i one koji imaju genetske predispoziije za razvoj bolesti srca.

Za kraj, kašičica meda pred spavanje će ubrzati i metabolički sistem zahvaljujući efektu termogeneze – telom će brže prostrujati krv što će povećati telesnu temperaturu i ubrzati sagorevanje masnih naslaga. Ovo očigledno oni 50 dobrovoljaca iz eksperimenta nije znalo, inače ne bi tako lako odustali iz straha da će dobiti koji kilogram.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare