14. Augusta 2025.

Kašalj, gastritis, probavne smetnje, rane, čak i ovisnost o nikotinu, sve to rješava jedna biljka iz prirode

Također je poznat kao domaći pandan popularnom psilijumu.

Iako se na prvi pogled može činiti kao još jedan neugledan i dosadan list među travom, trputac je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja. Mnogima poznata i kao trputac ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu historiju upotrebe u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do zdravlja probavnog sistema. Ako ste čuli za globalno popularni psyllium, znajte da i mi imamo svog pandan – naš domaći trputac, posebno u obliku njegovih sjemenki.

Širokolisna i uskolisna trputac

U prirodi postoji preko 200 vrsta trputaca, ali u našoj zemlji su najpoznatije širokolisne i uskolisne trputce. Obje vrste su jestive i ljekovite, a posebno su cijenjene zbog visokog sadržaja sluzi, tanina, flavonoida i minerala poput kalcija, kalija i cinka.

Njegovi antibakterijski i protuupalni efekti čine ga prirodnim saveznikom za niz zdravstvenih problema – od obične prehlade do rana i uboda insekata. Ali ono što je posebno zanimljivo jeste njegova uloga u njegovanju probavnog sistema – upravo zbog vlakana u sjemenkama, koja djeluju gotovo identično ljuskama psylliuma, popularnom dodatku prehrani koji olakšava probavu.

Prirodni laksativ

Pa, baš kao i egzotični psyllium, domaće sjemenke trputca sadrže sluz koja bubri u kontaktu s vodom i djeluje kao prirodni laksativ. Nježne su, stimuliraju pražnjenje crijeva i idealne su za sve koji se bore sa zatvorom ili sporom probavom. Identične su psylliumu. Osim toga, redovna konzumacija može pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi.

Zbog ovih svojstava, trputac je posebno koristan za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa ili općenito osjetljivog probavnog sistema. Može se koristiti u obliku čaja, praha, sjemenki ili tinkture.

Biljka za pluća

U narodnoj medicini, bokvica je poznata i kao “plućna biljka”. Njena sluz smiruje upalu, razgrađuje sekret i olakšava iskašljavanje, zbog čega se koristi kod prehlade, bronhitisa, upale pluća i astme. Čaj ili sirup od bokvice često je prvi izbor za svakoga ko traži prirodnu podršku za svoje disajne puteve.

Liječi rane

Osim toga, bokvica ima gotovo čudesnu moć zacjeljivanja rana. Ako vas je ikada ugrizao komarac ili ste se ogrebali na trn ili granu u prirodi, možda ste već čuli savjet: zgnječite list bokvice i stavite ga na ranu. Ovo zaista djeluje, zahvaljujući svojim antibakterijskim, antiseptičkim i analgetskim svojstvima. Isto tako, svježe zgnječeni listovi ili sok bokvice i dalje su jedan od najjednostavnijih i najbržih prirodnih načina za liječenje manjih ogrebotina, rana i modrica. Sve što trebate učiniti je ubrati list, lagano ga zgnječiti među prstima i pritisnuti na ogrebotinu – nešto poput prirodnog flastera. Može pomoći kod uboda, uboda pčela, opekotina, pa čak i površinskih rana.

Vodica za ispiranje usta

Zbog svojih antibakterijskih i antimikrobnih svojstava, koristi se i kao vodica za ispiranje usta kod afti, gingivitisa i lošeg zadaha.
Posebno je zanimljiv i zbog visokog sadržaja tanina, flavonoida, vitamina C i minerala poput kalija i kalcija, koji dodatno doprinose njegovim protuupalnim i zaštitnim učincima.

U Hrvatskoj je trputac duboko ukorijenjen u tradiciji. Bilo da se radi o sirupima, čajevima, tinkturama ili svježim listovima u domaćoj upotrebi, gotovo da nema grane u kojoj nije zastupljen, ili za što se ne koristi. Ljekoviti pripravci mogu se naći i u ljekarnama, a mnogi travari i danas pripremaju vlastite verzije sirupa, najčešće od svježih listova, limuna i meda. Tradicionalno se preporučivao za bronhitis, astmu, pa čak i hripavac ili infekcije pluća. Neki su ga koristili i kao podršku kod ozbiljnijih stanja poput tuberkuloze.

slika

Smanjuje žudnju za nikotinom

Osim toga, vjeruje se da bokvica pomaže u procesu prestanka pušenja – njeni sastojci, kako kažu tradicionalni travari, mogu smanjiti želju za nikotinom, posebno ako se list žvače ili pije čaj.

Listovi trputca se beru dok je biljka u cvatu od maja do augusta, a korijen od augusta do oktobra. Listove treba sušiti u tankom sloju na dobro prozračenom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskopa nakon cvjetanja, te ga treba osušiti, očistiti i nanizati na konac da se osuši. Iako je divlja biljka, trputac je pravi dragulj prirode – lako dostupan, višenamjenski i izuzetno efikasan. U svijetu u kojem sve više tražimo prirodna rješenja, trputac je jedan od onih čudesnih darova koje često doslovno gazimo nogama – ne znajući njegovu vrijednost.

Nije za svakoga.

Iako je psilijum generalno siguran za upotrebu, predoziranje može izazvati nadutost, dijareju ili blage alergijske reakcije. Kao i kod svih biljnih lijekova, važno je slušati svoje tijelo i početi s malim količinama. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju ozbiljnih zdravstvenih problema trebaju se prije upotrebe konsultovati s ljekarom ili travarom.

Kako koristiti bananu kod kuće

Čaj: Stavite kašiku suhog lišća bokvice u šolju vruće vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta. Pomaže kod kašlja, upale grla i probavnih problema.

Oblog: Zgnječite svježe listove i nanesite direktno na ranu, ugriz ili ubod. Oblog možete zamotati u gazu i ostaviti da djeluje 30 minuta. Pomaže kod uboda insekata ili ogrebotina i rana.

Tinktura: Pripremite tinkturu od listova i alkohola (omjer 1:5). Ostavite da odstoji 4-6 sedmica. Koristite nekoliko kapi u vodi za probavne probleme ili respiratorne infekcije.

Salata: Mladi listovi banane mogu se jesti sirovi – imaju blagi okus limuna i odličan su dodatak ljetnim salatama.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare