26. Jula 2023.

Kardiolog upozorava na HLADAN ŠOK, žrtve su mladi! Evo kako da spriječite fatalan ishod

Zbog visokih temperatura ovih dana ljudi spas od vrućine traže u vodi

Visoke temperature teraju nas da spas potražimo u vodi, ali tu moramo biti oprezni, jer nagli skok u vodu može da dovede do hladnog šoka i iznenadne smrti.

Hladan šok je potencijalno smrtonosan. On je glavni razlog zbog kojeg lekari apeluju na nagli skok u vodu pri visokim temperaturama, jer može da rezultira tragičnim posledicama.

Koliko god vam bilo vruće i koliko god da ste nestrpljivi, potrudite se da se, pre ulaska u vodu, nakvasite. Hladan šok je odgovor vašeg organizma na iznenadni kontakt zagrejanog tela s hladnom vodom. Šta se to u telu tačno dešava prilikom nastanka hladnog šoka, otkrio je za Morski.hr kardiolog Dražen Šebetić.

“Nakon izlaganja visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova – arterija i vena. Pri naglom ulasku u vodu koja je vrlo hladna ili hladnija od vazduha, telo reaguje na suprotan način, te naglo skuplja krvne sudove. Ovo potencijalno dovodi do grča krvnih sudova i porasta pritiska opterećenja srca, što kod srčanih bolesnika ili osoba koje boluju od poremećenog pritiska može dovesti do akutnog popuštanja srca i nagle smrti”, kaže lekar.

Svi moraju da se čuvaju, a ne samo osobe svesne svojih srčanih problema ili osobe starije životne dobi. Većina žrtava hladnog šoka ima manje od 30 godina, pokazuju statistički podaci. I uglavnom su muškog pola. Stoga, pre ulaska u zonu osveženja treba da uradite sledeće:

pokvasite se vodom i smanjite temperaturu svog tela

nikako ne skačite ili utrčavajte odmah nakon sunčanja

pijte puno tečnosti i koristite zaštitni faktor

ne ulazite u more/vodu prepunog želuca

Kod hladnog šoka osnovno je pravilo da ignorišete prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestanete mahnito da plivate. Ova, naizgled, spasonosna taktika, zapravo je potencijalno smrtonosna zamka i najgora odluka koju možete da donesete. Dodatno napreže srce, hladi kožu i potencijalno puni pluća vodom. Ishod je moguće utapanje, piše Morski.hr.

U slučaju nastanka hladnog šoka, savet je da plutate 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tela i disanje stabilizuju, možete ponovno da zaplivate.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare