Činjenica je da konzumiramo znatno manje vlakana nego što je preporučeno.
Zdravlje srca je temelj dugog i kvalitetnog života. Prema riječima dr. Elizabeth Klodas, američke kardiologinje, najvažniji saveznik u borbi protiv lošeg holesterola nisu ni skupi lijekovi ni egzotična superhrana – već vlakna.
– Snižavanje LDL holesterola, koji je “loš” holesterol, jedan je od najefikasnijih načina za prevenciju srčanih bolesti, a najmoćniji prirodni saveznik u tom procesu su dijetalna vlakna – istakao je dr. Klodas, koji je do sada savjetovao hiljade pacijenata i objavio brojne naučne radove.
Većina evropskih prehrambenih smjernica preporučuje dnevni unos dijetalnih vlakana između 25 i 35 g za odrasle (30-35 g za muškarce i 25-32 g za žene). Međutim, činjenica je da ih mi konzumiramo znatno manje.
Pet svakodnevnih namirnica koje kardiolog jede
Klodas je stoga istakla pet namirnica koje jede svaki dan kako bi održala zdravlje srca i snizila holesterol, a koje bi, kako smatra, svi trebali češće uključivati na svoje jelovnike.
Zobene pahuljice
Pola šolje dnevno osigurava dobru količinu vlakana, a dodatna korist antioksidansa je što poboljšavaju funkciju krvnih sudova i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Zob se može pripremiti sirova, kao dio granole od mljevenih orašastih plodova posute jogurtom ili kuhana s borovnicama i cimetom.
Slanutak u salati, gulašu ili pečen za užinu
Bogat je kalijem i magnezijem, važnim mineralima za regulaciju krvnog pritiska. Jedna šolja slanutka sadrži skoro 15 grama proteina, 12 grama vlakana i četvrtinu dnevnih potreba za željezom.
Rukola za zdrav imunitet i dobar vid
Ova lisnata salata s prepoznatljivim ljutim okusom odličan je izvor beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid, kožu i imunitet. Dvije šolje rukole imaju samo 10 kalorija, ali i gram vlakana.
Bademi kao svakodnevna navika
Šaka sirovih badema sadrži tri i po grama vlakana, šest grama proteina i gotovo 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Uz bademe, chia i lanene sjemenke su također odličan izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina.
Avokado kao neočekivani izvor vlakana
Jedan prosječni avokado sadrži čak 14 grama vlakana. Također je bogat vitaminima, mineralima i zdravim mastima, a sve to u paketu od nešto više od 300 kalorija.
– Ove namirnice nisu korisne samo za snižavanje holesterola, već i hrane srce, podržavaju krvne sudove i doprinose dugovječnosti – rekao je dr. Klodas, autor knjige “Ubij diva: Moć prevencije u pobjedi nad srčanim bolestima”.