9. Augusta 2023.

Kantarion čudotvorna ljekovita biljka, ali fototoksična

Ako ste ovih dana boravili u prirodi vjerovatno ste primijetili rascvjetali kantarion. Riječ je o ljekovitoj biljci koju naš narod bere, suši i u koju ima ogromno povjerenje.

Momčilo Antonijević, srpski novinar i narodni travar istakao je da se kantarion bere kada je u punom cvijetu.

“Idealno je da se kantarion, kao i druge biljke bere kada spadne rosa, posle11 sati, kada su biljke u punom cvetu i nisu vlažne od rose. Biljke treba vezati i ostaviti na promajnom mestu da se suši. Kod kantariona važni su i lekoviti cvetovi, a ne stabljika”, istakao je travar.

Ističe da je ulje od kantariona crvene boje, da ako se napravi po pravilima, može da se koristi za spoljašnu i unutrašnju upotrebu. Ne mora da se čuva u frižideru, ali ga treba držati na tamnom mjestu.

“Kantarion je fototoksična biljka i povećava osetljivost naše kože na sunce. To je jako izraženo ako pijemo čaj od kantariona, jer ćemo da izgorimo. Leti se taj čaj obično ne pije. Odličan je za nervni sistem i organe za varenje, ali ga kao moćnu biljku treba koristiti oprezno”, rekao je Antonijević za RTS.

Travar ističe da je karakteristična biljka za liječenje helikobaktera, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Dobro djeluje i na ženske reproduktivne organe.

“Kantarion ne treba koristiti sa antidepresivima i lekovima za snižavanje holesterola i krvnog pritiska. Ako se koristi oralno može da umanji dejstvo kontraceptivnih pilula. Zbog toga se preporučuje pažljiva upotreba ove lekovite biljke”, rekao je Antonijević.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare