25. Aprila 2024.

Kandidatkinja VMRO-DPMNE osvojila dvostruko više glasova od Pendarovskog pred drugi krug

U prvom krugu predsedničih izbora u Severnoj Makedoniji vodi Gordana Siljanovska Davkova iz opozicione VMRO-DPMNE sa 38,88 odsto, drugi je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski iz SDSM sa 19,04, a treći Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova iz vladajuće albanske partije DUI, sa 14,76 procenta osvojenih glasova, pokazuju podaci na osnovu 68,99 odsto prebrojanih listića. Osmani je tako pobedio rivala iz druge albanske opcije, koalicije Vredi, koji je dobio 10,67 odsto.

Građani Severne Makedonije glasali su danas u prvom krugu predsedničih izbora, na kojima je učestvovalo sedam kandidata.

Prema podacima Državne izborne komisije na osnovu 68,99 odsto prebrojanih listića, u vođstvu je Gordana Siljanovska Davkova iz najveće opozicione partije VMRO-DPMNE, koja je dobila 38,88 odsto glasova.

Na drugom mestu je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski, koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji je osvojio 19,04 odsto glasova.

Loš rezultat Pendarovskog, dvostruko manje glasova od glavnog protivkandidata pred drugi krug, očekivao se u izbornom štabu SDSM, koji je tokom večeri bio gotovo prazan.

Sa druge strane, simpatizeri VMRO-DPMNE slavili su pobedu ispred sedišta stranke.

“Dvoboj” dve albanske opcije – pobeda Osmanija i slavlje ispred protivničkog štaba

Na trećem mestu je Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova iz vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), sa 14,76 procenata.

Osmani je tako pobedio u “dvoboju” sa drugim predstavnikom albanske zajednice, gradonačelnikom Gostivara Arbenom Taravarijem iz koalicije albanske opozicije Vredi, koji je dobio 10,67 odsto.

Iz predostrožnosti, ispred izbornog štaba stigao je kordon policije, a novinari su se povukli.

Na izborima su učestvovali i kandidatkinja partije Levica Biljana Vankovska, predsednik skopske opštine Karpoš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije Znam – Za našu Makedoniju Maksim Dimitrievski.

Parlamentarni izbori i drugi krug predsedničkih u isto vreme

Značaj predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji nije preveliki, pošto je funkcija šefa države protokolarna.

Međutim, mogli bi da utiču izbore za novi saziv Sobranja, koji će biti održani za dve nedelje, istovremeno sa drugim krugom predsedničkih.

Opozicioni VMRO-DPMNE, uoči parlamentarnih izbora, ima značajnu prednost u odnosu na vladajuće socijaldemokrate.

Svi makedonski predsednici od proglašenja nezavisnosti

Ovo su sedmi po redu izbori za makedonskog predsednika, a u fotelju šefa države do sada je selo pet predsednika od sticanja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike.

Prvi predsednik Makedonije bio je Kiro Gligorov koji je, kao i kasnije Đorđe Ivanov, obavljao funkciju predsednika države u dva mandata, dok su po jedan mandat na vlasti bili Boris Trajkovski i Branko Crvenkovski. Aktuelni predsednik Stevo Pendarovski ponovo je u trci za šefa države.

Prvi mandat predsednik Kiro Gligorov dobio je na osnovu izbora u Skupštini Republike Makedonije, u skladu sa tadašnjim ustavnim odlukama, a njegovi naslednici su kasnije birani na neposrednim izborima.

Nezavisnost Makedonije proglašena je na referendumu 8. septembra 1991. godine, a mnogi su saglasni da Gligorov ima veliku zaslugu što je Makedonija izašla iz SFRJ bez rata.

Prvi neposredni predsednički izbori u Makedoniji održani su 16. oktobra 1994. godine, istovremeno sa parlamentarnim izborima. Na izborima su učestvovala dva kandidata, a Kiro Gligorov je u prvom krugu pobedio sa 715.087 glasova, odnosno 78,4 odsto, kao kandidat koalicije koju predvodi SDSM. Njegov protivkandidat Ljubiša Georgievski, koga je podržavala VMRO-DPMNE, osvojio je 197.109 glasova, odnosno 21,6 odsto.

Drugi predsednički izbori u nezavisnoj Republici Makedoniji održani su 1999. godine. Prethodni predsednik Kiro Gligorov nije se kandidovao na ovim izborima, a pobedio je Boris Trajkovski, kandidat VMRO-DPMNE.

Treći predsednički izbori 2004. održani su prevremeno zbog pogibije predsednika Borisa Trajkovskog. Prvi krug je održan 14. aprila, a drugi 28. aprila 2004. godine. Na izborima su učestvovala četiri kandidata, a pobedio je Branko Crvenkovski sa 550.317 glasova ili 62,6 odsto, protiv Saška Kedeva koji je osvojio 329.179 glasova ili 37,4 odsto.

Četvrti predsednički izbori održani su 22. marta i 5. aprila 2009. godine, istovremeno sa izborima za lokalnu samoupravu. Na izborima je učestvovalo sedam kandidata. Na tim predsedničkim izborima pobedio je Đorđe Ivanov sa 453.616 glasova ili 63,14 odsto.

Peti predsednički izbori održani su 13. i 27. aprila 2014. godine. Vanredni parlamentarni izbori održani su istovremeno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Drugi krug je održan 27. aprila i u njemu se se našli Đorđe Ivanov i Stevo Pendarovski. Na tim petim predsedničkim izborima kandidat VMRO-DPNME Đorđe Ivanov pobedio je sa 534.910 glasova kandidata SDSM Stevu Pendarovskog koji je imao 398.077 glasova.

Šesti predsednički izbori održani su 21. aprila i 5. maja 2019. godine na kojima je pobedio Stevo Pendarovski sa 435.656 glasova ili 53,59 odsto. To su bili prvi izbori nakon stupanja na snagu Prespanskog sporazuma, kojim je sa Grčkom rešen spor oko imena i zemlja je dobila ime Republika Severna Makedonija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare