Kancelarija za KiM: Kurti pokušava da izazove novu krizu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kancelarija za KiM: Kurti pokušava da izazove novu krizu

Iznuđenim potezima kosovske policije koja je uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku nastavljeno je maltretiranje Srba na severu KiM.

To je u saopštenju navela Kancelarija za KiM i dodala da se time zapravo pokazuje prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize.

”Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO”, navode iz Kancelarije.

Nije slučajno Kurti, kako dodao, izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve “borbe protiv korupcije”.

”Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM još navode da je sada svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da, kako dodaju, ”ništa kod Kurtija ne može biti ‘normalno’ pa ni normalizacija odnosa”. Prema nezvaničnim saznanjima, večeras su se u znak protesta zbog hapšenja sugrađanina okupili Srbi iz Zubinog Potoka, ali su se razišli najavljujući za sutra protest.

Danas objavljeno

Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine

Vanja A

Ukrajinske ćelije za mučenje: Obračunavaju se sa ljudima zbog saradnje sa Rusima

Vanja A

Novi zakon: Zabrana šporeta na gas

Vanja A

Ostavite komentar