15. Februara 2023.

Kamilina kruna bez kontroverznog dijamanta „koh-i-nur“

Džinovski dijamant „koh-i-nur“ (Planina svetla) ponosno je stajao na prednjem delu krune kraljice Meri tokom krunisanja 1911. godine, ali je zamenjen replikom 1937. godine kada je original premešten u drugu krunu.

Bakingemska palata je potvrdila da će Kamilina kruna biti prerađena i da će se na njoj naći dijamanti iz kolekcije pokojne kraljice Elizabete Druge.

Time će postati prva kraljica-pratilja još od 18. veka da ponovo koristi krunu na krunisanju umesto da joj se napravi nova. Prošli put je to uradila kraljica Karolina.

„Manje prepravke će biti preduzete od strane kraljevskog juvelira. Biće dodati dragulji jedinstveni za priliku koji reflektuju stil kraljice-pratilje“, navodi se iz palate.

U krunu će biti stavljeni dijamanti kulinan III, IV i V, koji su bili deo lične kolekcije pokojne kraljice i često ih je nosila u broševima.

Juvelir će takođe preraditi krunu i ukloniti četiri od osam lukova.

Replika „koh-i-nura“

Istorijat dijamanta „koh-i-nur“, jednog od najvećih na svetu sa težinom od 105,6 karata, veoma je kontroverzan. Zaplenila ga je Istočnoindijska kompanija nakon pobede u Drugom anglo-sikskom ratu 1849. godine.

Kraljica Viktorija bio je prvi monarh u čijem se posedu našao dijamant i od tada se nalazi u kolekciji kraljevskih dragulja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare