Najnovija “hrana” koja je postala viralna na društvenim mrežama potiče iz reke. Ne, nije u pitanju riba, već kamenčići.
Najnoviji trend na kineskim društvenim medijima su video snimci na kojima se mogu videti kuvari koji prave prženo kamenje. Na nekima se mogu videti kuvari koji prže šljunak zajedno sa belim lukom i čilijem usred užurbanih noćnih pijaca, dok drugi prikazuju scene seljana koji kuvaju “sveže ulovljeno” kamenje na obali reke.
Jelo je poznato kao suodiu (usisati i odbaciti) datira stotinama godina unazad, kada su ljudi čamcima plovili rekom Jangce u provinciji Hubej. Kada bi im nestalo povrća i životinjskog mesa, okrenuli bi se mineralima iz vode. Prema istorijskim izvorima, jelo je izgubilo na popularnosti kada se ekonomska situacija popravila, kao i kada su motorizovana plovila došla u Hubej a rizik od nestanka zaliha se smanjio.
Prženo kamenje je povezano sa narodom Tujia, etničkom manjinom koja potiče iz planinskog lanca Vuling, koji se prostire na granicama Hubeija, Hunana i Guidžoua.
Sada, ovaj “specijalitet” se ponovo pojavio i u video snimcima se mogu videti ljudi koji se šale sa prijateljima, nudeći im kamenje. Dok pojedini onlajn kuvari insistiraju da je vrlo ukusno jelo, drugi video snimci prikazuju nezadovoljne goste koji užasnuto pljuju.
Jedan video sa skoro osamsto hiljada pregleda prikazuje kuvara koji nudi porciju suodiua za 16 juana (oko dva evra) i pojedini korisnici su napisali da je cena isuviše velika, s obzirom da se sastojci mogu ponovo koristiti.
@mustsharenews now im just curious #mustsharenews #tiktoksg #fyp #sgnews #sgtiktok #singapore #chinatiktok #china ♬ original sound – MustShareNews
RTmagazin.