6. Augusta 2025.

Kako zamrznuti bijeli luk i sačuvati ga svježim do godinu dana

Bijeli luk (češnjak) je nezaobilazan sastojak u brojnim kuhinjama širom svijeta, poznat po svom intenzivnom mirisu, ljekovitim svojstvima i prepoznatljivom ukusu.

Međutim, kako ga sačuvati svježim i van sezone, naročito tokom zimskih mjeseci?

Rješenje koje koriste mnogi profesionalni kuvari širom svijeta jeste – zamrzavanje. Ova metoda omogućava da bijeli luk ostane ukusan i mirisan i do 12 mjeseci, bez gubitka svojih osnovnih osobina.

Zamrzavanje cijelih glavica i čenova

Bijeli luk možete zamrznuti kao cijele glavice, ali i kao oljuštene pojedinačne čenove. Važno je koristiti zdrav, čvrst luk bez znakova truljenja ili omekšalih dijelova. Cijele glavice ili čenove stavite u plastične kese za zamrzavanje, iz kojih treba istisnuti višak vazduha, ili ih rasporedite u hermetički zatvorene posude.

Ako zamrzavate pojedinačne čenove, prethodno ih rasporedite na ravnu tacnu u jednom sloju i ostavite nekoliko sati u zamrzivaču. Nakon toga ih prebacite u kesu ili kutiju – tako ćete spriječiti da se zalijepe jedan za drugi.

Zamrzavanje isjeckanog ili zgnječenog bijelog luka

Zgnječen ili sitno isjeckan bijeli luk takođe se može zamrznuti i koristiti direktno iz zamrzivača u pripremi jela. Očistite čenove, odstranite smeđe vrhove, pa ih isjeckajte ili zgnječite pomoću presa. Rasporedite ih po papiru za pečenje ili malim silikonskim kalupima i stavite u zamrzivač. Kada se smjesa zaledi, prebacite u kesu ili kutiju i čuvajte dalje u zamrzivaču.

Bijeli luk kao pasta

Još jedan praktičan način jeste pravljenje paste od bijelog luka. Čenove ispasirajte u blenderu ili kroz presu i dodajte malo maslinovog ulja – tek toliko da smjesa postane kremasta. Rasporedite pastu u kalupe za led i zamrznite. Kada se kocke zalede, izvadite ih iz kalupa i čuvajte u plastičnoj kesi.

Kako koristiti zamrznuti bijeli luk?

Zamrznuti bijeli luk može se koristiti direktno iz zamrzivača bez prethodnog odmrzavanja. Idealan je za dodavanje u supe, soseve, ragu, dinstana jela i razne marinade. Iako možda neće imati identičnu teksturu kao svježi, ukus i aroma ostaju skoro nepromijenjeni, pa je odličan za svakodnevnu upotrebu.

Zamrzavanjem bijelog luka štedite vrijeme, sprečavate propadanje namirnice i uvijek imate pri ruci osnovni začin za svoja jela – svjež , praktičan i ukusan.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare