10. Oktobra 2023.

Kako su povjerljiva dokumenta završila u Bajdenovoj kući? Istraga daleko od očiju javnosti

Predsednika SAD je u privatnosti Bele kuće ispitivao tim koji je istraživao kako su dokumenti završili u njegovoj kancelariji i kući, za razliku od Donalda Trampa, s kojim je istraga bila javna

Specijalni advokatski tim intervjuisao je predsednika Džozefa Bajdena u okviru istrage koja treba da utvrdi kako su poverljivi dokumenti iz perioda kada je bio potpredsednik završili u njegovoj kancelariji i kući, saopštila je Bela kuća.

Intervju je obavljen u Beloj kući u nedelju i ponedeljak i urađen je dobrovoljno, dodala je administracija.

“Kao što smo rekli od početka, predsednik i Bela kuća sarađuju u ovoj istrazi, i kako je to bilo prikladno, javno smo dali relevantna ažuriranja, maksimalno transparentno što možemo u skladu sa zaštitom i očuvanjem integriteta istraga”, saopšteno je iz Bele kuće.

Ovakvi intervjui, navodi “Politiko”, obično signaliziraju da je istraga blizu kraja. Istraga je počela prošle godine nakon što su predsednikovi advokati pronašli dokumente u kancelariji koju je koristio nakon što je napustio Obaminu administraciju i pre nego što se kandidovao za predsednika.

Bajdenovi advokati kažu da su odmah obavestili Nacionalnu upravu za arhive i dokumente i predali dokumente.

Kasnije je pronađeno više dokumenata u predsednikovoj kući u Delaveru, što je navelo državnog tužioca Merika Garlanda da u januaru imenuje Roberta Hura za specijalnog branioca koji će ispitati slučaj.

Istraga o Bajdenu odvijala se gotovo potpuno u tajnosti – što je u suprotnosti sa istragom o dokumentima koja su pronađena u kući Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Iako je retkost da kriminalistički istražitelji intervjuišu aktuelne predsednike, mnogi drugi nedavni lideri su se sastali sa tužiocima koji vode osetljive istrage.

Godine 2008. federalni tužioci i FBI intervjuisali su tadašnjeg predsednika Baraka Obamu u okviru istrage o naporima demokratskog guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića da proda mesto u Senatu koje je Obama napuštao.

Bivši predsednik Džordž V. Buš intervjuisan je 2004. godine u okviru istrage o procurelom identitetu službenice CIA Valeri Plejm.

I Bil Klinton je takođe ispitan u nekoliko istraga, najpoznatije u spornom svedočenju na video snimku pred velikom porotom koja je istraživala njegove izjave o njegovoj vezi sa Monikom Levinski.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare