5. Septembra 2023.

Kako spriječiti vožnju u kontrasmeru na auto-putu

Posle tragedije koja se u nedelju dogodila na auto-putu “Miloš Veliki”, stručnjaci iz Saobraćajne policije izneli su nekoliko rešenja kojima bi se sprečila vožnja u kontrasmeru.

Nesreća u kojoj je Dejan J. (51) poginuo, dogodila se pre dva dana na auto-putu “Miloš Veliki” kod petlje Jakovo, u smeru ka Beogradu, kada je ovaj vozač krećući se Fiat Puntom u suprotnom smeru zakucao u Hyundai i odmah potom zapalio. Tom prilikom povređeni su njegov suvozač i žena koja je vozila drugi automobil.

Još uvek se istražuje kako je došlo do nesreće, da li je u pitanju izazov sa TikToka, svojevrsni “srpski rulet” ili je jednostavno vozač greškom ušao u suprotni smer, piše Blic.

Šta učiniti ako se nađete u suprotnom smeru na auto-putu?

Sagovornici Blica odgovaraju da svakako ne treba učiniti ono što je, s namerom ili neznanjem, učinio poginuli vozač Punta, da uđe i nastavi vožnju najbržom trakom.

“Vozač koji se nađe u suprotnom smeru odmah treba da uključi sva četiri žmigavca i da pokuša da na najbezbedniji način pređe u zaustavnu traku. Međutim, sem njegovog postupanja, veoma je bitno da i vozači koji nailaze ka njemu takođe uključe sva četiri žmigavaca i tako upozore one koji se kreću iza njih da se na putu dešava nešto neuobičajeno i da započnu kočenje. Kada na toj deonici svi uspore, moguće je da vozač koji je vozio u suprotnom smeru i sad je u zaustavnoj traci, napravi polukružno okretanje i nađe se u pravom smeru”, kaže Damir Okanović.

Postaviti znakove “STOP – Pogrešan smer”

Stručnjaci imaju dva predloga koja bi doprinela da se vožnja u suprotnom smeru na auto-putu ne završi svaki put nesrećom i to najčešće onom sa tragičnim ishodom.

“Na sva mesta gde se račva petlja i gde je moguće završiti u suprotnom smeru, potrebno je staviti velike znakove sa natpisom ‘STOP – Pogrešan smer’, kakvi postoje na auto-putevima u regionu. Sledeće je što hitnije uspostavljanje sistema detekcije vozila koja se kreću u pogrešnom smeru, uz pomoć kojeg će se onda vozačima na LED portalima ispisivati da ne koriste određenu traku, jer se u njoj nalazi neko ko im ide u susret. Isto obaveštenje može se emitovati preko radio signala za vozila koja poseduju TA sistem, a većina ih danas ima”, kažu iz Saobraćajne policije

Tragedija i pre otvaranja “Miloša Velikog”

Zbog loše signalizacije, “Miloš Veliki” je žrtve odneo i pre nego što je otvoren. Naime, 2017. su na delu tada neotvorenog auto-puta između Lajkovca i Uba poginule dve osobe iz Mercedesa nemačkih registarskih tablica koji se zakucao u betonsku barijeru na kraju do tada izgrađene deonice.

Preživeli vozač krećući se iz Lajkovca za Beograd pratio je putokaz, koji ga je naveo na neotvorenu deonicu auto-puta, nemajući pojma da on još uvek nije u funkciji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare