Kod kuvanja pirinča važi pravilo: jedna šolja pirinča (šolja od 250 ml) kuva se u dvije šolje vode. Dvije šolje pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi. Prije kuvanja, neophodno je da rižu dobro operete.
Priprema:
- Prvi korak podrazumijeva prženje pirinča. Zagrijte ulje i dodajte količinu koja vama odgovara, pa je propržite dok ne dobije zlatnu boju.
- Nakon toga, dodajte vodu i posolite.
- Čim voda počne da ključa, poklopite šerpu i smanjite temperaturu.
- Rižu kuvajte još 25 minuta dok ne omekša.
Napomena: Ulje sprečava da se riža zalijepi za dno šerpe, a možete dodati i nekoliko kapi limuna, ukoliko ne želite da riža izgubi bijelu boju.
Takođe, umjesto ulja za prženje, možete koristiti i puter, piše 24sata.hr.
Nezavisne.com