19. Juna 2023.

Kako se pravi boza: Recept star vijekovima

Najčešće se konzumirao ljeti, jer ne postoji ništa bolje od hladne boze kada su napolju vrućine. Pravi se od sastojaka neobičnih za sok, kao što su brašno i kvasac, ali ukus je zaista nevjerovatan. Podsjetite se djetinjstva i napravite ukusan sok od boze koji će oduševiti i novije generacije.

Sastojci:

5 l vode

4 kašike kukuruznog brašna

1 kašika običnog brašna

1 kesica suvog kvasca

400 g šećera

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim u posudi razmutite brašno sa malo vode (vodite računa da nema grudvica), pa sipajte dobijenu smjesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno miješanje nekih pola sata. Kvasac promiješajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera.

Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte procijeđenoj tečnosti. Čuvajte u frižideru.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare