Da biste dobili kiseli kupus koji će ostati zdrav i jestiv do kraja sezone, potrebni su vam kvalitetna glavica kupusa, so i voda.
Nakon pripreme, kupus čuvajte na temperaturi od 10 stepeni Celzijusevih, a posuda mora biti dobro zatvorena kako bi se spriječio ulazak nečistoća ili insekata.
Ipak, ponekad se može dogoditi da se ukiseljeno povrće pokvari. Jedan od znakova je pojava zelene ili crne pjene na površini vode – u tom slučaju bolje je kupus baciti jer više nije prikladan za konzumaciju.
To takođe može ukazivati na pogrešku u procesu pripreme. Bačva u kojoj se kiseli kupus mora biti veoma čista.
Pokvareni kupus prepoznaje se po mirisu i okusu, dok zelena ili crna pjena ukazuje na rast gljivica.
Najbolje je kiseli kupus čuvati u drvenoj bačvi. Ako takve bačve nisu dostupne, druga opcija je upotreba plastičnih posuda. Važno je spriječiti ulazak onečišćenog vazduha i prašine.
Iako posuda ne mora biti 100 odsto vakuumski zatvorena, važno je da se prašina i insekti ne mogu probiti unutra.
Nezavisne.com