Kako naučnici utvrđuju kada će se desiti eksplozije na Suncu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako naučnici utvrđuju kada će se desiti eksplozije na Suncu

Čudne varnice na Suncu mogu da pomognu u predviđanju pojava Sunčevih baklji koje mogu biti uzrok nekih negativnih posledica.

„Naši rezultati istraživanja mogu nam dati novi marker za utvrđivanje toga – koji će aktivni regioni verovatno uskoro buknuti”, naveli su naučnici. Astronomi su otkrili da neuobičajeni bljeskovi odnosno varnice na gornjoj atmosferi Sunca mogu pomoći da se bolje predvidi kada i gde bi sledeća sunčeva baklja mogla eksplodirati.

Istraživači, uključujući North West Research Associates (NWRA) u Koloradu, SAD, otkrili su male signale u gornjim slojevima solarne atmosfere – koroni.

Studija, koja je nedavno objavljena u The Astrophisical Journal, otkrila je da ove varnice mogu pomoći da se identifikuje koji regioni na Suncu će najverovatnije uzrokovati energetske eksplozije svetlosti i čestica koje se oslobađaju sa Sunca, i koje potencijalno mogu izazvati probleme kada se usmere ka Zemlji.

Iznad regiona koji se spremaju da buknu, naučnici su otkrili da solarna korona proizvodi male bljeskove nalik malim bljeskalicama pre potencijalno opasnog „velikog vatrometa”.

Naučnici veruju da bi rezultati mogli da dovedu do poboljšanih predviđanja solarnih oluja u svemiru, što dovodi do poremećenih uslova u svemiru uzrokovanih aktivnošću Sunca.

Poznato je da ovi svemirski vremenski događaji utiču na Zemlju na više načina, uključujući stvaranje aurore, ugrožavanje astronauta, ometanje radio komunikacija i čak izazivanje velikih nestanka struje.

„Naši rezultati mogu da nam daju novi marker da razlikujemo koji će aktivni regioni verovatno uskoro buknuti, a koji će ostati tihi u narednom periodu”, rekao je dr K. D. Leka.

Naučnici su za potrebe ovog istraživanja koristili novostvorenu bazu podataka slika aktivnih regiona Sunca koju je snimila Nasina opservatorija za solarnu dinamiku.

Ova baza podataka kombinuje podatke koji su dobijeni tokom više od osam godina snimanja aktivnih regiona u ultraljubičastom i ekstremnom ultraljubičastom svetlu.

Kombinovane slike mogu olakšati naučnicima da koriste podatke iz Atmospheric Imaging Assemblu (AIA) za velike statističke studije.

„Ovo je prvi put da je ovakva baza podataka lako dostupna naučnoj zajednici, i biće veoma korisna za proučavanje mnogih tema, a ne samo aktivnih regiona spremnih za oluju”, rekla je Karin Disauer, druga autorka studije.

Naučnici su rekli da studija može da dovede do boljih modela predviđanja koji mogu da razlikuju regione na Suncu koji će verovatno izazvati oliuje – od onih koji neće.

Danas objavljeno

Haos ispred revije, Madonina ćerka javno osramoćena

Zeljka

Bijonse se vraća poslije sedam godina: Karata nema, ali tapkaroši “prodaju”

Zeljka

Šta bi trebalo da jedete dok dojite? Doktorka navela listu namirnica koje podstiču laktaciju

Zeljka

Ostavite komentar