Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno možete održavati dobru krvnu sliku.
Recept koji vam predstavljamo omogućava vam da pripremite sok bez konzervansa, ali u tom slučaju preporučujemo dodavanje duplo više šećera i čuvanje soka u frižideru ili zamrzivaču za duže vrijeme.
Zašto su kupine tako zdrave? Osim što su bogate željezom u organskom obliku, što je posebno korisno za osobe s anemijom, djecu, trudnice i dojilje, kupine obiluju i kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom te vitaminima B1, B2 i C. Njihove organske kiseline poput galotanina i inozita djeluju antimikrobno, pomažući u borbi protiv bakterija kao što su E. coli i Salmonella.
Antioksidansi u kupinama čuvaju kožu od oštećenja i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čineći ih važnima za našu opštu dobrobit i izgled. Zahvaljujući antocijaninu i elaginskoj kiselini, kupine su takođe efikasne u suzbijanju upala.
Evo kako se priprema domaći sok od kupina:
Sastojci:
3 kg kupina
1 kg šećera
2 limuntusa
1 konzervans (opciono)
Recept:
Operite kupine i očistite ih od peteljki i lišća. Stavite ih u veliku posudu za kuhanje. Dodajte limuntus i konzervans (ako se koristi), kako bi se sok zaštitio od kvarenja.
Prelijte kupine s dva litre vode i dobro izgnječite. Ostavite da odstoji preko noći. Dodajte šećer u sok i dobro izmješajte dok se šećer ne otopi. Još jednom izgnječite kupine i dodajte još jednu litru vode.
Kuhajte sok dok ne proključa. Zatim kuhajte još 10 minuta na slaboj vatri uz povremeno miješanje, dok se kupine ne raspadnu. Sklonite sok sa šporeta i propasirajte ga.
Zatim vratite sok na vatru i kuhajte još 10 minuta. Zagrijte flaše u rerni na 100 stepeni.
Topao sok sipajte u pripremljene flaše, zatvorite ih i ostavite na tamnom mjestu da se ohlade. Prije konzumiranja razrijedite sok vodom prema ukusu.
Ovaj recept za domaći sok od kupina osigurava da uživate u svim blagodatima ovog voća na zdrav i ukusan način.