1. Januara 2023.

Kako nadoknaditi nedostatak VITAMINA D

Svakog dana nam je potrebno najmanje 400 jedinica vitamina D. Ovo ne predstavlja problem tokom leta kada smo dosta izloženi suncu, međutim zimi se situacija usložnjava.

Kako znate da li vam možda nedostaje vitamin D?

Najsigurniji i najpouzdaniji način, naravno, je da uzmete krvni test i konsultujete lekara sa njegovim rezultatima. A ako ste primetili bar nekoliko znakova sa naše kontrolne liste, onda bi možda trebalo da zakažete posetu specijalistu.

Nedostatak sunca može dovesti do toga da će se višak kilograma bukvalno “zalepiti” za naše telo – a sve zato što je vitamin D takođe odgovoran za normalizaciju našeg metabolizma. Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji azotnog oksida, koji je neophodan za brz metabolizam – a ako nije dovoljan, telo je manje voljno da pretvori kalorije u energiju, već ih skladišti kao telesnu masnoću.

Postoje slučajevi kada su manifestacije nedostatka vitamina D lekari pogrešno shvatili kao simptome razvoja artritisa ili fibromialgije (hronični bol u mišićima i umor). Vitamin D je neophodan za naše kosti, mišiće i zglobove, a kada ga telo ne dobije dovoljno, osećamo bol i bol.

Jačanje imunog sistema je još jedna važna funkcija vitamina D. A ako ne dobijamo dovoljno sunčeve svetlosti, lakše se razboljevamo i duže se oporavljamo. Ako su prehlade postale vaš stalni saputnik, pokušajte da provedete najmanje 15 minuta na suncu dnevno – i jedite više hrane bogate vitaminom D.

Koje jeftine namirnice su bogate vitaminom D?

Pečurke

Samo 100 grama pečuraka sadrži dovoljno vitamina D da pokrije vaše dnevne potrebe. Zato ih dodajte u svoje obroke ili ih kuvajte kao obrok samostalno.

Jaja

Uz pomoć pilećeg jajeta nećete moći u potpunosti da pokrijete potrebe za vitaminom D, jer jedno parče sadrži samo 4% dnevne potrebe, ali ih treba jesti kao dodatak. Doručak koji uključuje jaja je jedna od najzdravijih opcija za jutarnji obrok!

Sir

Svega100 grama sira pokriva 3% dnevnih potreba za vitaminom D. Redovna konzumacija sira takođe pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara i održava zdravlje krvnih sudova i srca.

Magayin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare