2. Oktobra 2025.

Kako možete otkriti da li je piletina stara?

Da bi se barem djelimično procijenio kvalitet, komad mesa potrebno je isjeći i pomirisati. Bez toga, naglašava mesar, teško je dati pouzdanu procjenu. Uostalom, na pijaci se sve vrti oko povjerenja.

Piletina brzo postaje mlitava, pojavljuje se sluz i meso se može naborati. Komadi prestaju biti kompaktni, posebno ako su korištene metode za produženje roka trajanja. Međutim, nisu sve pasmine pilića iste, pa vrijedi uzeti u obzir da se kvalitet odražava i na mesu, što zavisi od ishrane životinje – pojašnjava, prenosi Govorise.

Postoji razlika između domaće i ‘industrijske’ kokoši. Najlakši način da je prepoznate je po boji: industrijski uzgojena kokoš je bijela, dok je domaća kokoš žuta.

Međutim, mesar napominje da ovo nije potpuno pouzdan test – neki prodavači ponekad koriste prehrambene boje kako bi industrijsku piletinu predstavili kao domaću.

Ali na kraju postaje sasvim jasno, jer se razlika ne može sakriti u samoj pripremi piletine. Industrijski uzgojena piletina je čvršća od domaće, a sadrži i manje masti i tečnosti, koja se inače oslobađa tokom kuhanja ili pečenja, prenosi N1.

N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare