26. Aprila 2023.

Kako kafa pomaže pri mršavljenju?

Ne samo da jutarnja šoljica može doneti brzi nalet energije, već može i podstaći gubitak težine. Jedna meta-analiza 13 studija iz 2019. godine pokazala je da je povećani unos kofeina povezan sa smanjenjem telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i telesne masti.

Kafa može smanjiti apetit

Prema nutricionistkinji Keli Džouns, kafa može delovati kao sredstvo za suzbijanje apetita kod nekih ljudi. Zapravo, studije pokazuju da ispijanje kafe do četiri sata pre obroka može smanjiti unos energije, što može dovesti do gubitka težine.

Takođe je utvrđeno da kafa stimuliše i simpatički nervni sistem, granu autonomnog nervnog sistema za koju se pokazalo da smanjuje glad i povećava sitost.

Može ubrzati metabolizam

Neka istraživanja su otkrila da svojstva kafe koja podstiče gubitak težine mogu proizaći iz njenih efekata na energetski balans. Tačnije, veruje se da kafa povećava potrošnju energije ili količinu kalorija koje vaše telo sagoreva svaki dan. Zajedno sa njegovom sposobnošću da smanji unos energije, ovo bi moglo pomoći u povećanju gubitka težine.

“U studijama, konzumiranje kofeina može povećati sagorevanje kalorija 3 za oko 80-150 kalorija”, kažu nutricionisti.

Može podstaći sagorevanje masti

Pokazalo se da hlorogena kiselina, spoj koji se nalazi u zrnu kafe, podstiče metabolizam masti. Iako nije potpuno jasno kako deluje, smatra se da hlorogenska kiselina reguliše određene enzime i puteve uključene u akumulaciju masti, čime se smanjuje telesna masnoća.

Druga istraživanja pokazuju da ispijanje šoljice kafe pre odlaska u teretanu takođe može biti korisno, zahvaljujući sadržaju kofeina.

Prema istraživanju objavljenom u Nutrients, konzumacija umerene doze kofeina pre aerobnog vežbanja značajno povećava iskorišćavanje masti tokom vežbanja. Pored toga, druga studija je pokazala da kofein povećava maksimalnu oksidaciju masti (ili sagorevanje masti) tokom vežbanja do 29 odsto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare