Kako je kćerka uzbekistanskog predsjednika izgradila imperiju posjeda vrijednu 240 miliona dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako je kćerka uzbekistanskog predsjednika izgradila imperiju posjeda vrijednu 240 miliona dolara

Gulnara Karimova je koristila britanske kompanije da kupuje kuće i putnički avion sredstvima stečenim podmićivanjem i korupcijom, tvrdi se u studiji Slobode za Evroaziju.

Diktatorova ćerka koja je “tezgarila” kao pop zvezda i diplomatkinja potrošila je 240 miliona dolara na posede od Londona do Hongkonga, tvrdi se u izveštaju.

Gulnara Karimova je posredstvoim britanskih kompanija kupovala kuće i putnički avion sredstvima stečenim podmićivanjem i korupcijom, tvrdi se u studiji Slobode za Evroaziju.

Dodaje se da su u sklapanju poslova učestvovale računovodstvene firme iz Londona i sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Ova priča iznosi na videlo nove sumnje u napore Velike Britanije u borbi protiv ilegalno stečenog bogatstva.

Britanske vlasti se odavno optužuju da ne čine dovoljno kako bi sprečile kriminalce iz inostranstva da koriste britanske posede za pranje novca.

U izveštaju se navodi da je lakoća sa kojom je Karimova došla do britanskih poseda “zabrinjavajuća”.

Nema sugestija da su oni koji su sarađivali sa kompanijama povezanim sa njom znali za bilo kakvu vezu sa njom niti da izvori njenih sredstava mogu biti sumnjivi.

Niko ko je pružao te usluge u Velikoj Britaniji nije se našao pod istragom niti bio za to novčano kažnjen.

Neko vreme se od Gulnare Karimove očekivalo da će naslediti oca, Islama Karimova, koji je vladao Uzbekistanom kao predsednik ove centralnoazijske države od 1989. do smrti 2016.

Pojavljivala se u video spotovima pod umetničkim imenom “Guguša”, vodila je kompaniju za proizvodnju nakita i bila je ambasadorka u Španiji.

Ali onda je 2014. samo nestala iz javnosti.

Kasnije se ispostavilo da je bila privedena pod optužbama za korupciju dok je njen otac još bio na vlasti i da je osuđena u decembru 2017.

Dve godine kasnije, poslata je u zatvor zbog kršenje uslova kućnog pritvora.

Tužioci su je optužili za učešće u kriminalnoj grupi koja je kontrolisala imanja u vrednosti od više od milijardu dolara u 12 zemalja, među kojima u Velikoj Britaniji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Slučaj Karimove jedan je od najvećih slučajeva podmićivanja i korupcije svih vremena”, kaže Tom Mejn, jedan od istraživača Slobode za Evroaziju i naučni saradnik Univerziteta u Oksfordu.

Međutim, Karimova i njeni saradnici već su prodali neke od poseda navodno kupljenih pomoću sredstava stečenih korupcijom.

Sloboda za Evroaziju istražila je zemljišne knjige i katastar i pronašla najmanje 14 poseda za koje kaže da su kupljeni pre nego što je ona uhapšena, uz pomoć sumnjivih sredstava, u raznim zemljama, poput Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, ali i u Dubaiju i Hongkongu.

Izveštaj koji treba da bude objavljen u utorak, 14. marta naslovljen “Ko je sve to omogućio uzbekistanskoj princezi?” bavi se sa pet poseda kupljenih u i oko Londona, za koje se sada procenjuje da su vredni 50 miliona funti (više od 56 miliona evra).

Tu su tri stana u Belgraviji, zapadno od Bakingemske palate, kuću u Mejferu i vilu u Sariju vrednu 18 miliona funti (više od 20 miliona evra) sa jezerom za privatno jedrenje.

Dva stana u Belgraviji prodata su 2013. pre nego što je Karimova uhapšena.

Kuća u Mejferu, vila u Sariju i treći stan u Belgraviji su 2017. zamrznuti od Kancelarije za teške prevare.

Izveštaj Slobode za Evroaziju takođe imenuje firme u Londonu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima za koje tvrdi da su ih koristili Karimova ili njeni saradnici za trošenje prihoda od kriminala na posede kao i na privatni putnički avion.

Dečko Karimove Rustam Madumarov i drugi za koje se sada navodi da su njeni saradnici pominju se u zvaničnim dokumentima kao “stvarni vlasnici” kompanija iz Velike Britanije, sa Gibraltara i Britanskih Devičanskih Ostrva.

Ali u izveštaju se navodi da su oni bili samo posrednici Karimove, koja je koristila firme da bi prala stotine milione dolara.

Računovodstvene usluge za dve britanske kompanije povezane sa Karimovom – Penalti d.o.o. i Odenton menadžment d.o.o – pružala je S.H. Lends d.o.o., kompanija koja se nekada nalazila u Nju Oksford Stritu u Londonu.

Krajem jula 2010, S.H. Lends je želela da registruje ili otkupi drugu kompaniju.

Cilj je bio da se kupi privatni putnički avion za oko 40 miliona dolara, sa Madumarovim navedenim kao stvarnim vlasnikom.

Zapravo, prema izveštaju, iza kupovne je stajala Karimova.

U to vreme upitan za izvor njegovih sredstava, S.H. Lends je odgovorio: “Verujemo da pitanje u vezi sa ličnim bogatstvom nije relevantno za ovu situaciju.”

To je navodno bilo tako zato što novac za kupovinu privatnog putničkog aviona Madumurov nije koristio iz ličnih sredstava.

Londonska firma kasnije je saopštila da je Madumurovljevo bogatstvo delom poteklo od uzbekistanske kompanije za mobilne telefone Uzdunrobita.

Pitanja su već postavljena u vezi sa mogućom vezom kompanije sa Karimovom.

Još 2004, članak iz Moskva tajmsa naveo je da je Karimova izvukla oko 20 miliona dolara iz Uzdunrobite koristeći lažne fakture.

Bivši savetnik je takođe optužio Karimovu za reketiranje.

Zato što se radilo o transakciji velike vrednosti povezanoj sa jurisdikcijom visokog rizika, Uzbekistanom, izveštaj tvrdi da je S.H. Lends morao da sprovede “pojačanu pravnu analizu” – temeljne bezbednosne provere kako bi bio siguran da je izvor sredstava legitiman i da nije proistekao iz kriminalnih aktivnosti.

S.H. Lends je takođe 2012. podneo finansijske izveštaje za Panali d.o.o.

U izveštaju se navodi da ih je u septembru 2013. godine potpisao bliski saradnik Karimove: Gajen Avakjan, koji je tada imao 30 godina.

Prethodne godine, BBC je objavio da je Avakjan registrovani stvarni vlasnik Takilanta, kompanije registrovane na Gibraltaru u središtu “masovne prevare vredne više miliona dolara i skandala vezanog za korupciju u Uzbekistanu”.

U saopštenju za BBC, Stiven Lends je rekao: “S.H. Lends d.o.o. nikada nije bio angažovan od Gulnare Karimove. S.H. Lends je postupao u ime Rustama Madumarova.

“S.H. Lends je došao do pravne analize o svim svojim klijentima i relevantne regulatorne vlasti su obaveštene i redovni izveštavane.”

Tom Mejn iz Slobode za Evroaziju rekao je da je očigledna lakoća sa kojom je Karimova uspevala da kupi toliko britanskih poseda zabrinjavajuća.

“Vlasti ništa nisu preduzele pre 2017, godinama pošto su druge zemlje već zamrznule bankovne račune i posede koji su joj pripadali”, dodao je on.Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Žena sa najsavršenijim tijelom na svijetu. Tako je zaključila studija

Vanja A

Iranska manekenka došla u Kan sa omčom oko vrata

Vanja A

Kit beluga Hvaldimir, opet špijunira za Ruse ili samo traži devojku

Vanja A

Ostavite komentar