30. Augusta 2023.

Kako je autistični haker potresao gejming svijet objavom gejmpleja za GTA VI

U filmovima hakeri obično sede za velikim stolovima i koriste vrhunsku skupocenu tehnologiju, ali haker Arion Kurtaj (18) je totalna suprotnost.

Radi se o hakeru iz hakerske grupe Lapsus$, koji je prouzrokovao “potres” u gejming svetu kada je ukrao i objavio klipove koji su otkrili gejmplej još uvek neobjavljene igre GTA VI.

Kurtaj je to učinio pomoću Amazon Fire TV stika, smartfona, tastature i miša, i to dok je bio na slobodi nakon plaćanja kaucije u slučaju hakovanja kompanije Nvidia.

Kurtaj je hakovao Rockstar Games, kreatora igre GTA VI, pa se predstavio kao “napadač” na Slack kanalu kompanije. Napad je izvršio iz jeftinog hotela u koji su ga vlasti smestile nakon što su ga hakeri “doksovali”, odnosno na internetu objavili detaljne informacije o njemu i njegovoj porodici i tako ugrozili njihovu bezbednost. Dok je bio u hotelu, nije mu bio dozvoljen pristup internetu, ali on je koristio Fire TV Stick.

Detalji Kurtajevih ilegalnih poteza su izašli u javnost nakon sedmodnevnog suđenja u kojem je proglašen krivim za hakovanje Rockstara, Revoluta i Ubera. Osuđen je i jedan 17-godišnjak, ali za razliku od Kurtaja, on je još uvijek na slobodi nakon plaćanja kaucije. Obojica su autistični.

Kurtaj nije prisustvovao suđenju nakon procene psihijatara da je nesposoban za to, a porota je odlučivala samo da li je počinio dela za koja se tereti, a ne i da li ih je počinio s kriminalnom namerom.

Lapsus$ je na sudu opisan kao “grupa digitalnih bandita”, a veruje se da je čine uglavnom tinejdžeri iz Brazila i Velike Britanije. Kurtaj i neimenovani 17-godišnji mladić su dvojica od sedam uhapšenih članova u Velikoj Britaniji.

Između 2021. i 2022. godine Lapsus$ je hakovao Samsung, T-Mobile i Microsoft. Iako je grupa tražila otkupnine, nije poznato da li je i koliko novca od njih dobila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare