14. Juna 2024.

Kako da vam mobilni telefon traje što duže?

Sa vrhunskim telefonima poput iPhone 15 Pro Max i Samsung Galaxy S24 Ultra, čija cena prelazi hiljadu evra, najbolji način da izvučete maksimalno vrednost iz svoje kupovine je da vaš mobilni telefon traje što duže. Dobra vest je da kompanije kao što su AppleGoogle i Samsung podržavaju svoje telefone duže, što znači da će softver biti sigurniji za korišćenje više godina.

Ostatak je na vama. Održavanje telefona u dobrom stanju tokom sedam ili osam godina softverske podrške zahteva trud, puno pažnje i nekoliko ključnih strategija. Evo glavnih stvari koje možete učiniti da vaš telefon traje što duže.

Instalirajte sva dostupna ažuriranja

Korišćenje telefona koji više ne prima sigurnosna ažuriranja, jednostavno nije bezbedno i treba ga izbegavati. Ranije je bilo uobičajeno da mnogi Android proizvođači podržavaju nove telefone dve do tri godine što je prilično kratak period, ali sada ćete pronaći telefone kao što je Google Pixel 8 serija koja dolazi sa sedam godina softverske podrške.

Ažuriranje telefona sa najnovijim sigurnosnim softverom će pomoći da hakeri budu van domašaja vašeg telefona i da vaš telefon bude oslobođen štetnog softvera koji bi mogao da uspori vaš telefon. Većina telefona će automatski predložiti instalaciju najnovijih ažuriranja (i trebali biste to učiniti), ali ako koristite stariji telefon, uđite u meni za podešavanje i skrolujte do opcije Software Update i kliknite da vidite da li je dostupno ažuriranje.

Isto važi i za vaše aplikacije, koje takođe moraju biti povremeno ažurirane kako bi bile kompatibilne sa verzijom iOS ili Android sistema koju koristite. Dobra praksa je da omogućite aplikacijama da se automatski ažuriraju u pozadini, ali ako to nije slučaj, proverite u prodavnici aplikacija da li koristite najnovije verzije.

Koristite zaštitnu masku

Ako ste upravo kupili novi iPhone, najbolja stvar koju možete učiniti za svoj telefon je da ga fizički zaštitite i odmah stavite masku. Ne samo da će ga zaštititi ako ga slučajno ispustite, već će ga takođe zaštititi od mikro ogrebotina koje mogu nastati od ključeva ili novčića u vašem džepu.

mobilni telefon

Zaštita ekrana je takođe dobra ideja, jer kada ekran vašeg telefona bude oštećen, malo toga možete učiniti da ga popravite. Ako dobijete gadnu ogrebotinu na zaštiti ekrana, možete je jednostavno zameniti, čime će telefon izgledati kao nov.

Zamenite umornu bateriju, ne telefon

Baterija vašeg telefona će se postepeno istrošiti tokom vremena, nudeći manje trajanje baterije posle punjenja, nego kada je bila nova. Ovo važi za sve telefone. Neki stariji telefoni mogu imati baterije koje nude samo 50 % prvobitnog kapaciteta.

Možda ćete čak dobiti upozorenje od svog telefona da vaša baterija ne može da pruži potrebnu snagu i da će vaš procesor biti ograničen da to kompenzuje kroz sporiji rad i niže frekvencije. Ali ne brinite, jer je prilično lako zameniti bateriju na većini telefona i udahnuti mu novi život. iFixit prodaje razne setove i zamenske baterije nezavisnih firmi, koje odgovaraju velikom broju telefona, tako da ako vaša baterija tokom vremena izgubi na funkciji, vredi proveriti da li možete da je zamenite sami.

mobilni telefon

Naravno, postoje razni servisi gde možete odnesti svoj telefon da vam zamene bateriju – ili čak druge komponente poput razbijenog ekrana – i ovo bi mogla biti dobra opcija ako niste posebno sigurni u svoje veštine sa šrafcigerom.

Oslobodite se starih aplikacija i fotografija koje vam nisu potrebne

Ukoliko već godinama koristite isti telefon, verovatno je pretrpan hiljadama fotografija koje ste napravili tokom vremena. Takođe je verovatno da imate razne stare aplikacije i igre koje ste preuzeli iz hira, igrali nekoliko vožnji i zatim prešli na sledeću igru. Nedostatak prostora za skladištenje može negativno uticati na performanse vašeg telefona i takođe može značiti da nema dovoljno prostora za instaliranje ključnih softverskih ažuriranja. Vredi proći kroz svoju arhivu, napraviti rezervne kopije fotografija i video zapisa koje želite da sačuvate u cloud-u ili lokalno na NAS uređaj, čime ćete se osloboditi svega nepotrebnog što zauzima prostor na vašem telefonu.

Ako imate telefon dugo vremena i zaista radi sporo, možda bilo bi korisno napraviti rezervne kopije svih važnih podataka i uraditi potpuni fabrički “reset”, osvežiti system “od nule” i instalirati samo ono što vam je neophodno.

Očistite portove

Na kraju, uradite svom telefonu jedno temeljno čišćenje jer može imati iznenađujuće korisne efekte. Vlakna od tkanine vaših džepova mogu biti prava noćna mora za normalan rad vašeg telefona, posebno kada je reč o portu za punjenje koji se često zapuši komadićima prljavštine i ostataka iz vaših džepova.

mobilni telefon

Problem koji se dešava u tim situacijama je da kada uključite punjač, on ne može potpuno da se poveže i kao rezultat toga, vaš telefon neće puniti. Lako je pomisliti da se nešto pokvarilo – sam port za punjenje ili kabl – ali zapravo problem može biti jednostavan, kao što je port napunjen vlaknima. Povremeno koristite drveni čačkalicu i pokušajte izvaditi prljavštinu i ostatke koje pronađete, kako bi se punjač mogao lako povezati.

Takođe vredi koristiti staru četkicu za zube (čistu i suvu) da lagano očistite ostatke koje možete pronaći oko otvora zvučnika i mikrofona kako biste osigurali da jasno čujete – i budete čujni – na svojim telefonskim pozivima.

Izvor: CNET

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare