14. Decembra 2023.

Kako da spremite najmekše krofne: Jednu stvar dodajte umjesto margarina

Postoji milion recepata za krofne, pa tako možete da pravite punjene džemom, čokoladom, prelivene glazurom… Ipak, pre nego što počnete da ih ukrašavate, bitno je da dobro umesite testo za krofne kako bi one ispale vazdušaste.

Veruje se da su prve krofne došle iz antičke Grčke i Rima i da su izgledale kao trake od testa koje su se umakale u med i sekle na komade.

Tokom 15. veka krofne doživljavaju pravu ekspanziju, u početku na dvorovima u Evropi, gde su se jele kao loptice od testa koje su utapane u šećerni sirup.

Veruje se da su se krofne najsličnije ovim današnjim pojavile u Danskoj početkom 19. veka. Upravo su danski doseljenici tokom 19. veka preneli recept u Ameriku, gde one dostižu svoju veliku popularnost.

A kako da vam budu savršene?

Pre nego što počnete da mesite testo, sve sastojke izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temepraturi nekih pola sata.
Prvo se priprema kvasac, koji je obavezan, a bilo bi dobro da dodate i pola kesice praška za pecivo, jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.

Uvek testo umesite dan ranije i ostavite da polako narasta preko noći, jer će se tako ukus bolje razviti. Vodite računa da ga ne premesite, krofne neće biti mekane i vazdušaste.
Umesto margarina, u testo dodajte maslac, a savet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate omekšalog na sobnoj temperaturi, u kockicama. Puter testu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju mešanja smese. Tako će brašno imati vremena da upije mleko i razvije ukus.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare