14. Augusta 2025.

Kako da paradajz ostane svjež nedjeljama bez frižidera

Paradajz je jedna od najčešćih namirnica u svakoj kuhinji, ali i ona koja se brzo kvari – naročito ljeti.

Mnoge domaćice prave istu grešku i čuvaju ga u frižideru, gdje on gubi aromu i sočnost. Međutim, postoji stari trik koji su naše bake koristile da paradajz ostane svjež i do tri sedmice – i to bez frižidera!

Tajna je u pravom načinu skladištenja

Prije svega, paradajz se ne pere dok ga ne planirate koristiti. Voda pokreće proces propadanja i ubrzava truljenje. Zatim, svaki paradajz treba okrenuti peteljkom prema dolje i složiti ga u kartonsku kutiju ili drvenu gajbicu. Na taj način se smanjuje dotok vazduha u unutrašnjost ploda i on sporije omekšava.

Idealna temperatura

Paradajz se najbolje čuva na sobnoj temperaturi od 18 do 22 stepena, dalje od direktnog sunca. Ako je u prostoriji prevruće, najbolje ga je skloniti u podrum ili ostavu.

Mali dodatni trik

Ako imate dosta paradajza i želite da vam što duže traje, između slojeva plodova stavite papirne ubruse – oni će upiti višak vlage i spriječiti truljenje.

Ovim jednostavnim koracima izbjeći ćete bacanje hrane, a svaki paradajz će i nakon dvije ili tri sedmice biti čvrst, mirisan i sladak – baš kao tek ubran iz bašte.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare