2. Novembra 2025.

Kako da napravite savršene srpske palačinke: Recept koji uspijeva svaki put

Srpske palačinke su tradicionalni desert koji svi vole. Tanke, mekane i jednostavne za pripremu, idealne su za doručak, desert ili užinu. Ovaj recept vam donosi klasičan ukus koji se prenosi s generacije na generaciju. Naučite kako da napravite savršene palačinke brzo i lako.

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika ulja ili istopljenog putera
  • Ulje za prženje (po potrebi)

Priprema tijesta:

U većoj posudi pomiješajte jaja, šećer i prstohvat soli. Dodajte mlijeko i polako dodajte brašno, neprekidno miješajući kako biste izbjegli grudvice. Na kraju, dodajte ulje ili puter i sve dobro izmiješajte dok smjesa ne postane glatka.

Odmor tijesta:

Pustite tijesto da odmori oko 15-20 minuta. Ovo će pomoći da palačinke budu mekane i elastične.

Prženje palačinki:

Na srednjoj temperaturi zagrijte tavu sa malo ulja. Sipajte malu količinu smjese u tavu i brzo je rasporedite kružnim pokretima. Pržite palačinku 1-2 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno smeđa. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite svo tijesto.

Služite:

Gotove palačinke možete filovati džemom, kremom, eurokremom, sjeckanim voćem, ili ih posuti šećerom u prahu. Služite ih dok su još tople.

Savjeti za savršene palačinke:

Koristite sobnu temperaturu jaja i mlijeko kako bi tijesto bilo što ujednačenije. Za ekstra tanke palačinke, možete dodati još malo mlijeka u smjesu.

Ostavite tijesto da odmara kako bi glutenski lanci u brašnu omekšali, što daje mekanu strukturu palačinki.

Kako da dobijem hrskave ivice na palačinkama?

Dodajte malo više ulja u tavu i pecite palačinke na srednjoj do jačoj vatri.

Mogu li napraviti palačinke unaprijed?

Da! Palačinke možete napraviti unaprijed, pa ih zagrijati u mikrotalasnoj ili u rerni prije serviranja.

Priprema tradicionalnih srpskih palačinki je jednostavna i brza, a rezultat su savršeno tanke i ukusne palačinke koje možete kombinovati sa raznim filovima. Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu koji miriše na djetinjstvo, prenosi Telegraf.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare