1. Marta 2023.

Kako da izbacite gasove iz stomaka?

Nadutost stomaka je potencijalni znak nekog oboljenja, ali u većem broju slučajeva je samo trenutna reakcija organizma na pojedine spoljašnje faktore koji su imali utica na telo.

Šta je dobro piti za nadutost stomaka?

Prilikom osećaja nadutosti u stomaku stručnjaci savetuju upotrebu napitka koji se pravi od aloje vere, vode, đumbira, limuna i peršuna. Za pravljenje ovog napitka potrebno je u blender staviti jednu kafenu kašiku gela aloe vere, pola čaše vode, prstohvat peršuna, sok jednog limuna i 30g izrednadnog đumbira. Cilj je mešati namirnice dok ne dobiju tečnu strukturum, a zatim popiti napitak odmah a dalju upotebu nastaviti po sopstvenom izboru i potrebi.

Tablete protiv nadutosti stomaka

Tablete koje se koriste za smanjenje osećaja nadutosti u stomaku se obično konzumiraju oralno, odnosno gutanjem uz tečnost. Stručnjaci naglašavaju da je pre upotrebe neophodno pročitati uputstvo na pakovanju tableta, kako bi pacijent bio sigurn da je dobio sve potrebne informacije o upotrebi, doziranju, i mogućim neželjenim efektima tokom upotrebe leka.

Po pravilu, tablete koje smanjuju osećaj nadutosti se uzimaju uz obrok ili nakon obroka, a ukoliko tablete sadrže enzime, neophodno ih je konzumirati neposredno pre jela.

Čajevi za nadutost stomaka

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji povoljno utiču na izbacivanje gasova iz stomaka i smanjivanje osećaja napetosti i nadutosti u organizmu, a među njima se ističu čaj od komorača i čaj od kamilice.Komorač je biljka koja sadrži enzime koji pomažu prilikom razgradnje hrane i povoljno utiču na smanjenje osećaja nadutosti u stomaku, te je ovo jedan od glavnih razloga zbog kog se čaj upravo od ove biljke preporučuje prilikom nadimanja.

Relaksirajuće dejstvo kamilice je dokazano, te je čaj od kamilice preporučuje u slučaju grčeva i nadutosti koju blagovremeno otklanja. Koliko često treba piti čaj u toku dana zavisi od vašeg individualnog stanja i cilja koji želite da postignete. U slučaju potrebe za ublažavanjem nadutosti, preporučuje se konzumacija dve do tri šolje u toku jednog dana.

Menta kao biljka protiv gasova

Menta sadrži mentol, aktivni sastojak koji ima analgetska i antispazmodična svojstva, što pomaže u ublažavanju grčeva i nadutosti. Ova biljka takođe pomaže u poboljšanju probave i smanjenju zatvora, a ima i blagotvorno dejstvo na crevnu mikrofloru. Primena mente je raznolika, te se ova biljka može konzumirati kao čaj ili kao dodatak u ishrani.

Čaj od nane jje moguće napraviti od sveže ili sušene mente, a ukoliko se ipak odličite da je koristite kao dodatak u ishrani, možete je dodati u salate, dezerte ili hladne napitke.

Kim kao prirodni lek za nadutost u stomaku

Postoji nekoliko prirodnih lekova koji se mogu koristiti za otklanjanje nadutosti u stomaku, a među njima se ističe kim. Ova biljka pomaže kod sporog varenja, gasova i nadutosti a da bi se efekti ove biljke što bolje i brže osetili neophodno je zrna kima izgnječiti jer se na ovaj način oslobađaju eterična ulja koja izuzetno povoljno utiču na organizam.

Dodavanjem eteričnog ulja kima u inhalator ili posudu sa toplom vodom pacijent može poboljšati stanje organizma jer na ovaj način dolazi do trenutnog pozitivnog dejstva supstance. Eterično ulje kima može se koristiti za masažu stomaka ili se može dodati u kupku za još bolji efekat.

Probiotik za nadutost

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se koriste kao suplementi za poboljšanje zdravlja creva i podsticanje probave, a mogu se koristiti za ublažavanje simptoma nadutosti i gasova u stomaku. Probiotici se mogu pronaći u hrani kao što su jogurt, kefir i razni drugi fermentisani proizvodi, ili se mogu koristiti kao suplementi u obliku kapsula ili praškova.

Pre upotrebe probotika stručnjaci savetuju da je neophodno obaviti konsultacije sa nutricionistom ili farmaceutom, posebno ukoliko pacijent pati od neke hronične bolesti ili alergije. Takođe je važno voditi računa i o količini i vrsti probiotika koji se konzumira kako bi se izbegla neželjena dejstva ovog leka.

Učestali gasovi – uzrok

Nepravilna ishrana, povećana količina bakterija u crevima, poremećaj probave, upotreba lekova, stres i hormoni su samo neki od razloga koji mogu dovesti do pojave učestalih gasova.

Osim toga, neke bolesti kao što su divertikulitis, cistična fibroza i pankreatitis takođe mogu biti uzrok pojave učestalih gasova. Stoga, ako imate učestale probleme sa gasovima, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajuću terapiju za stanje u kom se nalazite.

Kafa i nadutost stomaka

Kofein u kafi može izazvati kontrakcije creva, kao i oštećenje zida creva i povećati količinu gasova u stomaku.

U slučaju osetljivosti na kafu i osećaja nadutosti nakon konzumacije ovog napitka preporuka je smanjiti ili potpuno prestati sa upotrebom ovog napitka.

Zbog čega mučnina često prati nadutost?

Veza između mučnine i nadutosti postoji jer su oba ova simptoma usko povezana sa probavom, odnosno sa poremećajima probave. Osećaj mučnine nastaje kada nadutost izazove pritisak u dijafragmi i želucu, dok povećana količina gasova u stomaku izaziva osećaj težine i punoće u stomaku koji vodi ka izazivnju mučnine.

Osećaj mučnine je moguće smanjiti ili izbeći ukoliko izbegavate namirnice koje izazivaju nadutost, pijete dovoljnu količinu tečnosti, jedete više manjih obroka u toku dana i pravilno dišete. Ukoliko se ovo stanje ponovi, obratite se lekaru kako biste blagovremeno otkrili uzrok mučnine i započeli adekvatnu terapiju.

Hrana za nadutost stomaka

Postoji nekoliko vrsta namirnica koje izazivaju osećaj nadutosti u stomaku, a među njima se nalaze namirnice koje sadrže visok nivo vlakana, šećera, laktozu, gluten kao i gizirana pića.

Među namirnicama sa visokim nivoom vlakana nalaze se grašak, kupus, luk i kikiriki, dok su mleko i mlečni proizvodi namirnice sa visokim nivom laktoze i često izazivaju osećaj težine i napetosti u stomaku. Hleb, testo, slatkiši i gazirana pića takođe mogu izazvati nadimanje stomaka i formiranje gasova ukoliko se konzumiraju u prevelikim količinama.

Kako sprečiti da se nadimanje ponovi?

Sprečavanje nadimanja najlakše je postići izbegavanjem namirnica koje ga izazivaju, konzumiranjem tečnosti i izbegavanjem prejedanja. Istraživanja su pokazala da je prisutna veza između redovnog vežbanja, odnosno fizičke aktivnosti i pravilnog disanja, prilikom prevencije pojave nadutosti u ogranizmu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare