17. Februara 2023.

Kajmakovićeva se tereti za postupanje u predmetima “Skaj”

Disciplinski tužilac Alena Kurspahić pročitala je tužbu koja Kajmakovićevu tereti po tri tačke – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanja koja štete ugledu funkcije, kao i drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službenog položaja ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Prvom tačkom tužbe Kajmakovićevoj se stavlja na teret da je od 8. novembra 2021. do 24. avgusta 2022. godine, kao rukovodilac Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal u sefu svoje kancelarije držala 21 povjerljivu informaciju zaprimljenu u vezi sa “Skaj” aplikacijom, da ih nije zavela u skladu sa pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i da je postupala suprotno zahtjevu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

– Nije postojao razlog da se ovi dokumenti drže u njenom sefu, kojem pristup imaju samo ona i njen saradnik – rekla je Kurspahićeva.

Kajmakovićevoj se na teret stavlja i da je 23. maja 2022. godine u svojoj kancelariji povišenim tonom rekla policijskom službeniku Kantona Sarajevo da joj lično mora dostavljati akte u vezi sa “Skaj” aplikacijom, a ne postupajećim tužiocima.

Trećom tačkom na teret joj se stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio.

Disciplinski tužilac je predložila da Kajmakovićeva bude razriješena dužnosti tužioca.

Advokat Kajmakovićeve Senka Nožica rekla je da ništa od onog što je navedeno u tužbi nije tačno, prenosi Birn.

Nožica je rekla da je tužena strogo povjerljive informacije ostavila na najsigurnije mjesto.

– Dokazaćemo da je bila na bolovanju, da ih nije zadržavala bez rada i neopravdano – navela je Nožica.

Prema njenim riječima, nije tačno da je Kajmakovićeva tih dužnosti razriješena 20. aprila 2022. godine, nego u maju.

Kancelarija disciplinskog tužioca je predložila da kao svjedoci budu saslušani glavni tužilac BiH Milanko Kajganić, tužioci Mirza Hukeljić, DŽermin Pašić i Dubravko Čampara, te sadradnici i policijski službenik.

Kurspahićeva je predložila i materijalne dokaze o obezbjeđivanju povjerljivih informacija iz sefa, izmjenama članova tima za postupanje u predmetima u vezi sa “Skaj” aplikacijom, te odsustvu tužene zbog bolovanja.

Među predloženim dokazima je i dopis Ministarstva finansija SAD koji, prema riječima Kurspahićeve, govori o percepciji aktivnosti Kajmakovićeve.

Kao novi dokaz predložen je i akt o postupanju sa dokumentima Obavještajno-bezbjednosne agencije koji su pronađeni u sefu.

Advokat Lejla Čović predložila je saslužanje svjedoka koji će govoriti o načinu rada pisarnice Tužilaštva BiH naročito u vezi sa dokumentacijom OBA, o načinu dostavljanja informacija ove agencije, te o tajnosti rada u vezi sa aplikacijama “Skaj” i “Anom”.

Čovićeva je navela da će svjedoci govoriti i o ulozi optužene kao kontakt tačke za saradnju sa Evropolom i koordinatora tima za rad na predmetima u vezi sa aplikacijama.

Predloženo je i vještačenje na okolnosti postupanja sa dokumentima OBA, kao i saslušanje Kajmakovićeve.

Tužilac je zatražila da se naknadno izjasni o dokazima koje predložila odbrana.

Nastavak ročišta zakazan je za 16. mart.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare