29. Februara 2024.

Kada je najbolje vrijeme za buđenje po mišljenju stručnjaka

Svi znamo da je san bitan za naše mentalno i fizičko zdravlje. Ali, koliko je zapravo važno kada se probudimo i da li je uvek preporučljivo da ustajemo ranije?

Uprkos beskonačnom nizu velnes sadržaja o jutarnjim rutinama – od poznatih ličnosti koje dele navike u cik zore do influensera koji objavljuju video snimke kako se rano budi i prave doručak, relanost je ipak drugačija, jer svi želimo da odložimo alarm i još malo spavamo.

Vreme kada se budimo je važno, a u zavisnosti od rasporeda, rano buđenje ima svoje prednosti. Kada je onda pravo vreme za buđenje ujutru?

Očekivali bismo da nam stručnjaci kažu tačne sate i minute, ali su i oni veoma oprezni i napomnju: “Najbolje vreme za buđenje zavisi od toga šta najbolje odgovara vama i vašem načinu života”, kaže Šelbi Haris, klinički psiholog.

Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je bar 7 sati sna

Posao, škola, roditeljstvo ili kućni ljubimci utiču na raspored spavanja i vreme buđenja, kažu stručnjaci. Potrebe za spavanjem osobe variraju u zavisnosti od starosti, načina života i drugih zdravstvenih faktora, ali prosečnoj odrasloj osobi je potrebno sedam do devet sati sna svake noći. “Najbolje vreme za buđenje je vreme koje vam omogućava da spavate dovoljno sati, ostanete dosledni i budete izloženi sunčevoj svetlosti ujutru”, kaže dr Danijel Barone.

Dosledni u spavanju

Vreme buđenja ne bi trebalo da se menja, osim ako ne radimo u smenama i važno je da se probudimo kada je napolju sunce, odnosno dan: “Jutarnja svetlost daje očima i mozgu signal da je vreme da se probudimo. Kao odgovor, telo oslobađa hormon koji se zove kortizol, koji nam pomaže da se prirodno probudimo”, naglašava Haris, a piše Jahu lajf. Vreme buđenja će zavisiti od toga koliko smo spavali prethodne noći i samog vremena provedenog u spavanju. Ukoliko se obično budimo u 7 sati svakog dana, logično je da će telo želeti da spava malo duže ako smo bilo budni do 2 sata ujutru.

Da li je bolje ustati rano

Šta se smatra ranim zavisiće od pojedinca i njegovog ciklusa spavanja – za neke to može biti 5 sati ujutro, a druge 8 sati ujutro.

“Rano buđenje se generalno preporučuje da bi se cirkadijalni ritam tela uskladio sa prirodnim ciklusom svetlosti i tame. Rano jutarnje izlaganje svetlosti takođe može olakšati da zaspati noću jer pomaže u regulisanju cirkadijalnog ritma tela”, kaže Haris.

Rano buđenje nije nužno dobro za sve, posebno za one koji kasno idu u krevet. Odustajanje od spavanja radi jutarnjeg vežbanja, na primer, može doneti više štete nego koristi uprkos prednostima treninga, prenosi Tudej.

Zamka odlaganja alarma

Ako odlučimo da se probudimo rano, trebalo bi da se potrudimo da u to vreme zapravo podignemo telo, naglašavaju stručnjaci. Podešavanje ranog alarma samo da bismo se probudili i onda pritisnuli dugme za odlaganje nije dobro za organizam. Poželjno je da postepeno menjamo vreme buđenja za 15 do 30 minuta kako bismo postigli svoj cilj i ustajali ranije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare