16. Augusta 2023.

Kad ogromni kit „stoji na glavi“: Fascinantan snimak sa okeana kakav se rijetko viđa

Na internetu se pojavio viralni video fascinantnog susreta s grbavim kitom koji pokazuje neobično ponašanje, kolokvijalno poznato kao „stoj na glavi“.

Video je objavio Brodi Mos, poznati tiktoker iz Australije. Snimljen je iz prozirnog kajaka, a ovekovečuje trenutak u kojem rep grbavog kita nepomično stoji iznad mirne površine okeana.

Mos je ostao zatečen prizorom koji je snimio.

„Mislim da je to kitov rep. Samo je došao gore i podigao rep, i ne ide nikuda. Ne znam čak ni šta bih rekao“, kaže Mos u video-snimku, prenosi „Sajens alert“.

U videu može da se vidi i beba kit koja pliva oko uzdignutog repa, a takođe se mogu čuti i eterični zvuci dva kita koji međusobno komuniciraju.

Ovakvo ponašanje, gde kit pokazuje rep iznad površine vode, intrigira naučnike decenijama i povremeno se naziva „jedrenje repom“. To je i dalje redak fenomen koje mogu da svedoče oni koji posmatraju grbave kitove, sive kitove, grenlandske kitove i druge kitove. U 2019. i 2020. godini kompanija za posmatranje kitova u zapadnoj Australiji uspela je da zabeleži slične primere takvog ponašanja.

Takvo ponašanje kitova nije ograničeno na australijske vode, budući da su studije na obali Brazila između 1989. i 2000. dokumentovale povremeneslučajeve plovidbe repom, u trajanju od nekoliko sekundi do čak 12 minuta.

Zanimljivo je da su brazilski naučnici primetili da su tokom plovidbe repom kitovi često polako uvijali rep, implicirajući rotaciju duž uzdužne ose. Ovo ponašanje je opaženo u različitim kontekstima, uključujući usamljene kitove, kitove majke, pa čak i trudnu ženku.

Kada su majke pokazivale takvo ponašanje, njihovi mladunci bi obično bili viđeni kako plivaju oko njih, što je prizor sličan onom kojem je prisustvovao Mos.

Tačna svrha fenomena, međutim, ostaje tajna.

Hipoteze sugerišu da bi to mogao da bude oblik odmora za kitove majke, dopuštajući im da nadziru svoje mladunce dok su u položaju naopako. Hlađenje takođe može da bude razlog jer bi izlaganje repa vetru moglo da pomogne u regulaciji temperature kita.

Visoka prokrvljenost repa podržava ovu ideju jer bi mogla pomoći u izmeni toplote.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare