26. Decembra 2025.

Kad je bolje koristiti maslac, a kad margarin?

Prilikom pripreme kolača, izbor između maslaca i margarina može znatno uticati na ukus, teksturu i konačni rezultat.

Iako se margarin i maslac na prvi pogled čine sličnima, ove dve masnoće imaju različita svojstva koja ih čine pogodnijima za određene vrste slatkiša. Iskusne domaćice i profesionalni poslastičari već dobro znaju razliku, ali nikad nije na odmet podsetiti ili naučiti kada se koristi margarin, a kada maslac i u čemu je razlika. 
Kada odabrati maslac?

Maslac je proizvod životinjskog porekla, dobijen iz mleka ili pavlake, s minimalno 80 posto mlečne masti. Njegova prirodna aroma i bogat ukus čine ga idealnim za kolače kod kojih je ukus masnoće ključan, poput prhkih testa, keksa i biskvita. Maslac takođe doprinosi zlatnoj boji i mekoj teksturi.

Prhko testo i keks

Maslac daje bogatiji ukus i prhkiju teksturu, što je idealno za prhke kolače i keks.

Lisnato testo

Zahvaljujući sadržaju vode, maslac tokom pečenja stvara paru koja pomaže u razdvajanju slojeva, čineći testo lisnatim.

Filovi i glazure

Maslac obezbeđuje glatku i svilenkastu teksturu u filovima, poput krema od putera, te doprinosi bogatijem ukusu.

Slojevite torte

Biskviti pripremljeni s maslacem su kompaktniji i čvršći, što ih čini pogodnim za slaganje torti.

Kad je bolje koristiti maslac, a kad margarin?

Kada odabrati margarin?

Margarin je industrijski proizvedena masnoća, često na bazi biljnih ulja, sličnog udela masti kao maslac. Zbog svoje stabilnosti na sobnoj temperaturi, margarin je lakši za obradu, posebno u toplijim uslovima. Često se koristi kao jeftinija alternativa maslacu u pripremi većih količina kolača, poput biskvita i torti.

Važno je napomenuti da margarin može sadržavati više vlage od maslaca, što može uticati na teksturu kolača. Stoga je preporučljivo prilagoditi količinu tečnih sastojaka u receptu kada zamenjujete maslac margarinom.

Biskviti i sunđerasti kolači

Margarin je kremastiji i lakše se sjedinjuje s ostalim sastojcima, što rezultira mekšim i sunđerastijim biskvitima.

Pečenje na visokim temperaturama

Margarin bolje podnosi visoke temperature, što ga čini pogodnim za recepte koji zahtevaju takvo pečenje.

Priprema većih količina kolača

Zbog niže cene, margarin je često izbor za pripremu većih količina kolača.

Posni kolači

Za veganske ili posne recepte, margarin biljnog porekla je adekvatna zamena za maslac.

Kad je bolje koristiti maslac, a kad margarin?

Mogu li se kombinovati?

Za optimalan balans između ukusa i teksture, neki poslastičari preporučuju kombinovanje maslaca i margarina u odnosu 1:1. Ova kombinacija može pružiti bogatstvo ukusa maslaca uz stabilnost margarina, posebno u pripremi biskvita i torti.

Izbor između maslaca i margarina zavisi od vrste kolača koji pripremate, od željenog ukusa, teksture i prehrambenih preferencija. Maslac je idealan za kolače kod kojih je bogat ukus ključan, dok je margarin praktičniji za veće količine i posne recepte.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare