26. Aprila 2023.

Južnoafrička republika: Ne napuštamo Međunarodni krivični sud, predsednik je pogrešio

“Ovo pojašnjenje usledilo je nakon greške u izjavi koja je data tokom brifinga za medije, koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres o statusu Južne Afrike u vezi sa Međunarodnim krivičnim sudom”, navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije.

Naime, Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta, ključnog dokumenta MKS-a, i nastaviće da vodi kampanju za jednaku i doslednu primenu međunarodnog prava, navodi se u saopštenju.

Ramafosa je juče posle razgovora sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom rekao da se Južna Afrika, po predlogu vladajuće stranke, povlači iz MKS-a, preneo je TASS.

Zbog samita BRIKS-a koji će se u avgustu održati u južnoafričkom gradu Durbanu, vlasti Južnoafričke Republike razmatraju nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je izdao Međunarodni krivični sud, rekao je Ramafosa

“Nastavljamo da proučavamo situaciju. Čim donesemo odluku, ona će odmah biti objavljena”, rekao je Ramafosa.

Ovogodišnji samit BRIKS-a će biti održan u Dablinu, pozivi su upućeni svim liderima zemalja članica. Putin još uvek nije potvrdio dolazak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina pod optužbom za “nezakonito deportovanje” ukrajinske dece. Međutim, ruski zvaničnici nalog za hapšenje ne gledaju kao pretnju, jer Moskva ne priznaje jurisdikciju ovog suda.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući odluku MKS-a, potvrdila da odluke tog suda nemaju nikakvog značaja za Rusiju i da je nalog za hapšenje pravno nevažeći.

Nadležnost suda ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetskog stanovništva. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD, Turska.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare