Južna Koreja i SAD održaće najveće vojne vježbe u posljednjih pet godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Južna Koreja i SAD održaće najveće vojne vježbe u posljednjih pet godina

SAD i Južna Koreja će u junu održati najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih pet godina, kao odgovor na “podizanje tenzija u regionu od strane Sjeverne Koreje”, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Te vežbe predstavljaju deo niza manifestacija kojima se obeležava sedamdeseta godišnjica savezništva Seula i Vašingtona.

“Planiramo više programa koji su fokusirani na postizanje ‘mira kroz snagu’ putem akcija zasnovanim na na našim strateškim sposobnostima odvraćanja, kao i na čvrstom zajedničkom stavu protiv sve glasnijih severnokorejskih nuklearnih pretnji”, piše u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

“Tokom vežbi, zajedničke snage će prikazati zavidnu snagu i mobilnost na do sada neviđenom nivou.”

Južna Koreja planira da obeleži 75. godišnjicu osnivanja svojih oružanih snaga u septembru tako što će savezničke snage pokazati svoje “nadmoćne sposobnosti odvraćanja i reagovanja” protiv Severne Koreje, što će uključivati i sistem raketne odbrane Južne Koreje, saopštilo je Ministarstvo.

Severna Koreja je poslednjih meseci pojačala sopstvene vojne probe, prošle nedelje je ispalila interkontinentalnu balističku raketu i sprovela simulaciju nuklearnog kontra-udara protiv Južne Koreje i SAD.

SAD imaju oko 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji.

Snage SAD i Južne Koreje izvodile su različite vrste vojnih vežbi tokom poslednjih nedelja, uključujući vazdušne i morske vežbe sa američkim bombarderima B-1B, kao i prve simulacije sletanja amfibije velikih razmera u poslednjih pet godina.

Severna Koreja je burno reagovala na te vežbe, nazivajući ih probom za invaziju.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar