27. Septembra 2023.

Jutarnja navika koja loše utiče na vaše zdravlje: Hormoni divljaju i gojite se

Iako većina nas uživa u prvoj jutarnjoj kafi i nezamislivo je početi dan bez toga, znajte da je pogubno po zdravlje ispijati je na prazan stomak

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke američkog Nacionalnog instituta za medicinu pokazala je da kafa na prazan stomak, posebno kod žena, loše utiče na zdravlje. Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu je najveći ujutru kada se probudimo, a najniži uveče kada odemo na spavanje.

“Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najveći, remeti hormone u organizmu i remeti cirkadijalni ritam. Kortizol loše utiče na ovulaciju, hormonalni balans i težinu”, objašnjava za portal PureVov nutricionistkinja i doktorka Karlin Rozenblum.

“Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najveći stimuliše pojačano lučenje kortizola. Iako još nije objašnjeno zašto se to dešava, smatramo da to ima veze sa dejstvom kafe na određene vitamine i minerale u organizmu”, zaključuje dr Rozenblum.

“Kortizol je, kao i svi drugi hormoni, neophodan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo stalno pod stresom i kada ga telo neprestano luči. To može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi i otpornosti na insulin. Osim što stimuliše dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan stomak može izazvati probleme sa varenjem i povećati nivo želudačne kiseline.

Ako imate problema sa stomakom, dobro je znati da je hladna kafa 70% manje kisela od tople.

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

“Ako ustanete oko sedam ujutru, najbolje je da popijete prvu kafu između 9.30 i podneva, kada je nivo kortizola prirodno nizak. Dobro je za doručak jesti hranu bogatu kalcijumom, poput badema, jogurta ili čia semenki koje neutrališu kiselost”, savetuje Rozenblum. “Ako popijete kafu u ovom trenutku, dobićete neophodan podsticaj i energiju.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare