Juronjuz: Amerikanci blokirali ulazak "Kosova" u Savjet Evrope - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Juronjuz: Amerikanci blokirali ulazak “Kosova” u Savjet Evrope

SAD traže konstruktivniji stav Prištine o Zajednici srpskih opština

Ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila su notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska “Kosova” u Savet Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope, javlja “Juronjuz Srbija”. 

Prema saznanjima ovog sajta, SAD traže da se pitanje ulaska “Kosova” u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok “Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine”.

Ovaj stav Sjedinjenih Država je usaglašen sa Italijom, Francuskom i Nemačkom, dodaje sajt.

Podsetimo, prištinske vlasti su 12. maja prošle godine zvanično podnele zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope.

Ovakav stav Vašingtona mogao bi da ima veze sa non-pejper dokumentom koji je juče objavio “Albanijan post”, a u kom se navodi da će Priština snositi određene posledice ukoliko bude odbila da formira ZSO.

One bi podrazumevale ukidanje slobodnog kretanja građana, pozivnog broja +383, integraciju severnog dela i kontrolu dva administrativna prelaza sa Srbijom, navodi se u dokumentu.

Samoproglašeno “Kosovo” navodno neće uživati apsolutnu zaštitu od zapadnog sveta, koji je od vitalnog značaja za njegovo postojanje, i da istovremeno okleva da prihvati zapadne napore za trajni mir.

Sa druge strane, ukoliko Beograd bude odbio novi pregovarački okvir, Srbija neće moći da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima postojećih sporazuma, a da istovremeno, kako se navodi, podriva napore Zapada za trajni mir. 

RT.

Danas objavljeno

Milatović: Kakav crni srpski svet, o tome pričaju ljudi poput Đukanovića

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Grčku

Vanja A

Lukašenko: “Nitkovi sa Zapada moraju da shvate, Putin i ja smo odlučili”

Vanja A

Ostavite komentar