24. Aprila 2024.

Još jedna zemlja želi u BRIKS

Šri Lanka planira da se pridruži BRIKS-u u bliskoj budućnosti, saopštila je danas ambasadorka ove zemlje u Moskvi, Janita Lijanage.

“Razgovori su vođeni juče i zaista postoji želja da u bliskoj budućnosti uđemo u BRIKS+, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbijednost i još mnogo toga”, rekla je Lijange novinarima.

Prema riječima ambasadorke, na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji koja se održava u Sankt Peterburgu, o ovom pitanju raspravljaju dvije delegacije Šri Lanke, predvođene prvim zamjenikom ministra odbrane i predsjednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbjednost u parlamentu, prenosi agencija “RIA novosti”.

Kako navodi ruska agencija, BRIKS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio i punopravne članice su postale UAE, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija.

BRIKS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3.6 milijardi ljudi, a kako navodi “RIA”, ove države proizvode više od 40 odsto svjetske nafte i oko četvrtine svjetskog izvoza robe, prenosi “b92“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare