16. Augusta 2023.

Još jedna zemlja legalizuje upotrebu kanabisa: Pojedinci će sami uzgajati biljke?

Njemačka vlada trebalo bi danas da odobri plan za liberalizaciju upotrebe kanabisa, čime bi posjedovanje ograničenih količina marihuane prestalo da se smatra krivičnim djelom.

Odobrenje vlade najavljeno je kao prvi korak u dvodelnom planu i još će morati da ga odobri parlament, prenosi AP. Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izneće danas detalje finalizovanog zakona. Lauterbahov najnoviji javni predlog predviđa legalizaciju posedovanja do 25 grama kanabisa i omogućavanje pojedincima da sami uzgajaju do tri biljke.

Stanovnicima Nemačke koji imaju 18 i više godina bilo bi dozvoljeno da se pridruže neprofitnim “klubovima kanabisa” sa najviše po 500 članova. Klubovima bi bilo dozvoljeno da uzgajaju kanabis za ličnu potrošnju članova. Pojedinci bi mogli da kupuju do 25 grama kanabisa dnevno ili do 50 grama mesečno, a za mlađe od 21 godine ograničenje je do 30 grama.

Članstvo u više klubova ne bi bilo dozvoljeno. Zvaničnici se nadaju da će njihov plan pomoći u potiskivanju crnog tržišta, zaštiti potrošača od kontaminiranih proizvoda i smanjenju kriminala u vezi sa drogom.

Opozicija desnog centra nije saglasna sa tim planom i tvrdi da vlada nastavlja da legalizuje rizične droge, uprkos evropskim pravnim preprekama i mišljenju stručnjaka.

Organizacija koja predstavlja nemačke sudije kaže da će plan verovatno povećati, a ne smanjiti opterećenje pravosudnog sistema i da bi čak mogao da dovede do povećanja potražnje za kanabisom na crnom tržištu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare