6. Juna 2023.

Još jedna prilika da poslodavci plate doprinose: Zdravstveno za sve građane Srpske do 31. jula


Mnogi građani su nakon ukidanja vanredne situacije imali velikih problema da odu kod ljekara jer su tek tada saznali da im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose.

Potvrda iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS da će u naredna dva mjeseca moći da se liječe, bez obzira na doprinose, obradovala je mnoge građane Srpske, posebno one koji upravo u ovom periodu moraju na neke komplikovanije i skuplje preglede ili medicinske procedure.

 – Moram na operaciju dojke, prije čega treba da izvadim nekoliko nalaza. Prošle sedmice sam otišla kod porodične, ali su mi rekli da firma u kojoj radim, nije uplatila doprinose, pa sam samo pregled u domu zdravlja platila 20 KM. Sreća, ostale nalaze, operaciju i ležanje u bolnici neću morati plaćati, a i ne znam kako bih. Da nije ove olakšice, vjerovatno bih morala otkazati operaciju. Međutim, nameće se pitanje šta će ljudi nakon isteka ovih 60 dana, u slučaju da im poslodavci i dalje ne budu uplaćivali doprinos za zdravstvo – naglašava sagovornica za Srpskainfo.

Podsjetimo, Vlada RS zatražila je zato od Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja RS da u prelaznom periodu od 60 dana građanima koji nemaju zdravstveno osiguranje bude omogućeno ovo pravo, a po toj odluci Fond postupa od juče.

– Međutim, ova odluka ne znači da poslodavci ne treba da izmiruju svoje obaveze niti da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja. Naprotiv! Sada je potrebno da poslodavci shvate da im se izlazi u susret i da iskoriste ovaj prelazni period da izmire svoje zakonske obaveze, kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice – kažu za Srpskainfo u ovom fondu, iz kojeg pozivaju građane koji i nakon tri godine nisu regulisali svoj status osiguranja, da je krajnje vrijeme da se po nekom od brojnih predviđenih osnova prijave na osiguranje.

Analiza FZO pokazuje da je u RS takvih oko 10.000.

 – Smatramo da je bilo više nego dovoljno vremena da regulišu svoj status osiguranja. Rok od 60 dana idealna je prilika i da poslodavci u Poreskoj upravi provjere pravo stanje svojih obaveza. Važno je da se doprinosi plaćaju pravovremeno, a ne u zadnji čas, te da, kad budu uplaćeni, Fond “pušta” osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osiguranici imala u kontinuitetu osiguranje – naglašavaju u ovom Fondu.

Dodaju da u slučaju velikih dugovanja za doprinose , poslodavci imaju mogućnost da sa Poreskom upravom RS naprave reprogram o dugovanjima.

– U tom slučaju, da bi radnici imali osiguranje, potrebno je da poslodavac redovno izmiruje obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze. Dakle, poslodavcima je ponovo dat rok od dva mjeseca kako bi izmirili svoje zakonske obaveze, što je nakon  tri godine, koliko smo finansirali zdravstvenu zaštitu za sve građane, zaista dovoljno vremena – ističu u FZO, uz napomenu da i radnici imaju mogućnost da prijave poslodavca kod nadležnih kontrolnih organa u slučaju kršenja zakona, jer je i radniku u interesu da poslodavac plaća zakonske obaveze.

– Inače, u prošloj godini za 45.000 osiguranika nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje ni za jedan mjesec, dok je u ovoj godini taj broj nešto veći i doprinosi nisu uplaćivani za oko 52.000 osiguranika – poručuju iz FZO.

Poslodavci, sa druge strane, ukazuju da 99 odsto poslodavaca izmiruje svoje obaveze blagovremeno i u skladu sa propisima.

– Najnelikvidniji dio obaveznika su oni u javnom sektoru, gdje prednjače zdravstvene ustanove, koje u suštini imaju problema sa upravljanjem, prevelikim brojem radnika i generalno neefikasnošću – ocjenjuje direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić. Kako napominje, stav Unije je da građani, odnosno osiguranici moraju ostvariti ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu, nevezano za to da li im je uplaćeno osiguranje ili ne.

Prema podacima Poreske uprave RS, najvećih sto dužnika poreza i doprinosa u Srpskoj krajem marta dugovalo je 465,7 miliona KM. Gotovo polovinu od toga- 215,7 miliona KM, čini dug najvećih deset dužnika, među kojima je čak sedam javnih bolnica. Na prva četiri mjesta nalaze se: Univerzitetski klinički centar sa dugom od 50,3 miliona KM, Bolnica Istočno Sarajevo- 43,8 miliona KM, „Sveti apostol Luka“ iz Doboja 29,3 miliona KM, te Univerzitetska bolnica Foča – 16,4 miliona KM. 

Građani lično ili elektronski mogu u Poreskoj upravi provjeriti da li njihovi poslodavci redovno obračunavaju, prijavljuju i plaćaju obaveze po osnovu doprinosa.

„NAĆI REŠENJE SA PORESKOM“

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je proteklog petka da je do 31. jula rok da poslodavci izmire obaveze prema Fondu. – Oni poslodavci koji nisu uplaćivali doprinose trebaju sa Poreskom upravom da nađu rješenje vezano za uplatu zaostalih doprinosa, a ona lica koja imaju pravo na zdravstveno osiguranje, ali ga ne ostvaruju po pitanju doprinosa, trebaju da odu u poslovnicu Fonda zdravstvenog osiguranja i provjere svoj status – rekao je Šeranić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare